Уникална изложба: Ген. Мутафчийски като суперзвезда, Борисов, Бил Гейтс...

Алла Георгиева презсъздава на хартия живота по време на локдаун

17.03.2021 | 19:50 Редактор: Тодор Петров

Генерал Венцислав Мутафчийски като суперзвезда. Премиерът Бойко Борисов и Бил Гейтс също се появиха в изложба на карикатури. 

Всяка вечер след централната емисия новини, вдъхновена от нетипичната вирусна обстановка, в продължение на два месеца художникът Алла Георгиева пресъздава на хартия живота по време на локдаун. 

"Не очаквах, че това нещо може да ми се случи в 21 век. Нали няма войни и изведнъж се появява нещо толкова различно, толкова необичайно. Реших, че това нещо трябва да го фиксирам визуално и започнах от първия ден да правя рисунки, които постепенно да показват всичко, което се случва ден след ден", разказа Георгиева.

Проектът се превръща в дълъг свитък, отразяващ като на стоп кадър потока от всекидневната информация, свързана с коронавируса. Всяка рисунка съдържа точния брой новозаразени за деня. Пресъздава най-разпространените конспиративни теории и определя генерал Мутафчийски като суперзвезда. 

"Има го върху две мои рисунки, веднъж се появи като суперстар, когато просто медиите го излъчваха по цял ден като най-важната фигура, която трябва да ни диктува, да ни казва докъде сме стигнали... В другата рисунка, където Мутафчийски, пак заради медиите, навлезе в къщата буквално. 

Изложбата "Дневник. Коронавирус в България" съдържа 61 рисунки с китайски туш и четка върху три свитъка с дължина над 20 метра и обхваща първите два месеца на локдауна. 

"Всяка една рисунка и карикатура, която създава Алла, е изключително впечатляваща, защото тя има един много фин рисунак, през който прозират нейните качества", каза д-р Боряна Вълчанова – куратор на изложбата.

Изложбата ще бъде отворена от 18 март до 23 май в Националната галерия "Квадрат 500". 

Вижте повече в репортажа на Габриела Ангелова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК