Мерки има, ваксини - няма: Как България управлява пандемията?

Коментар на Петьо Блъсков и Мими Виткова

17.03.2021 | 19:06 Редактор: Тодор Петров

Седмици преди изборите за 45-о Народно събрание, властите обмислят ново затягане на мерките. На този фон - масовата ваксинация в подножието на третия пик на заразени с Ковид-19 на практика е спряла. 

Повече от година България се опитва да ограничи коронавируса. Различни сектори отваряха и затваряха. Ръкопляскахме, за да благодарим на лекарите, а лекарите ръкопляскаха, за да ни предупредят. 

12 месеца по-късно числата са все така тревожни, а надеждата е във ваксината. 

"Мерките, които бяха взимани или невзимани, са същите, които бяха взимани или невзимани по цял свят. Хората са си виновни у нас за това, което се случва. Нали не се мисли някой, че Мутафчийски или другите лекари правят нещо, което да навреди на хората", коментира главният редактор на в. "Труд" Петьо Блъсков.

"Недоумявам, че в момент, в който заболеваемостта растеше, точно в този момент започнахме да отваряме всичко. Абсолютно неразумно. Това за мен беше неразумно отваряне. Финансовите мерки към тези сектори трябваше да бъдат коригирани, да се изчака, да се види каква е тенденцията с училищата", заяви бившият министър на здравеопазването Мими Виткова.

В навечерието на изборите обществото е разделено. Има ли втори план зад мерките освен здравето на хората?

"Твърде възможно е пикът да съвпадне със самите избори, освен ако някой не цели страхът у хората да ограничи участието в изборите", смята Виткова. 

"Идват избори и затова пандемията ще бъде на преден план и закачена високо на байряка. Тези спекулации са много опасни. Който ги прави, да си направи сметка какви поражения нанася на обществения живот и на политическия", посочи Петьо Блъсков.

Проблемите с AstraZeneca объркаха ваксинационния план. У нас масовата имунизация на практика спря, защото няма достатъчно дози от другите одобрени производители.

"Така е и в цяла Европа. Едни казват - Тая я харесваме, оная не я харесваме. Когато става дума за здравето - няма политика. Ако ще правим политика, по- добре да отидем всички и да се издавим в язовир Искър", посочи Блъсков.

"Виждаме, че се прокрадва информация, че още при планирането у нас е имало проблеми. В същото време е предоверяването, че всичко ще се реши навън. Това е наш стар дефект. Някой друг да бъде спасителят", каза Виткова. 

Вижте повече в репортажа на Иван Кънчев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
под контрол
преди 3 години
Слава на ГЕРБ и мъдрото му управление! Всичко е под контрол! Разпускане, разпускане.... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години