Спешните медици са на ръба на силите си: Натискът става непоносим

Дефицитът при нас няма как да бъде запълнен, каза Катя Сунгарска

17.03.2021 | 08:37 Редактор: Юлия Христова

Медиците от Спешна помощ са все по-натоварени в дните на чувствителен ръст на заразени с Ковид-19. Призовават за спазване на мерките и съпричастност. Натискът към Спешна помощ е осезаем и тежък. За една седмица Ковид повикванията са 1482. За 7 дни обажданията за болни деца са 129.

"Моля ви, пощадете ни! През цялото време работим в пълна мобилизация, става все по-трудно и по-трудно, работим с до 35 екипа за София град. Това е крайно недостатъчно. Молим тези хора, които звънят с въпроси, да търсят личните си лекари, а не нас, защото наистина спешните пациенти в този момент чакат и не могат да се свържат", каза на брифинг говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска.

Цялата система е претоварена, стана ясно от думите ѝ. Тя допълни: "Ако всички сме съпричастни, може да се справим и не знам какво друго трябва да се случи и колко човешки живота трябва да се изгубят, за да се разбере, че това е тежка пандемия. Да сме смирени и да спазваме това, което здравните власти препоръчват". 

По думите ѝ преди дни е имало 110 оставени адреса от първа смяна екипи към втората, което е знак, че натискът става огромен.

"Молим за баланс и разбиране. Някои хора дори получават паник атаки, а други смятат все още, че такова животно няма. Ако след цяла една година осъзнаем, че има опасност за живота и здравето на близките ни, можем да се справим. В нашата система също работят хора, изложени на риск, както и техните семейства. Дефицитът при нас няма как да бъде запълнен и той е наличен. За една година изгубихме 9 колеги, въпреки предпазните мерки, не знаем докъде ще издържат силите им", подчерта Сунгарска.

Тя алармира, че продължават сигналите от хора, които не са коректни. При някои контакти с пациенти (с кашлица, температура) спешните медици се налага да се изследват, което води до намаляване на екипите и утежняване на ситуацията в системата. 

"Всички медици призовават между двете ваксини хората да са много внимателни, а нашите хора не спират и се хвърлят в работата след първата доза, в линейките са отново. Молим за спазване на мерките, за съпричастност и когато не се чувстват добре някои хора, при температура 37,1 - 37,2 - нека се търсят личните лекари, както и при притеснения за ваксините", добави Сунгарска. 

Между 30 и 40 души се хоспитализират за 12-часово дежурство. Ежедневно обажданията за Ковид инфекцията са над 100.

Вижте повече в репортажа на Анелия Георгиева.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
За съжаление хората не оценяват усилията и имат нереалистични представи за живота и ситуацията! Сигнализирай за неуместен коментар