Липса на финансиране бави клиничните изпитвания на българската ваксина

Прототипът ѝ вече е готов

17.03.2021 | 17:56 Редактор: Искра Ангелова

Готвената българска ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна, твърдят учени от БАН. Клиничните изпитвания на препарата са на твърде ранен етап заради липса на финансиране.

Но прототипът ѝ вече е готов – това е протеинова ваксина, която се базира на къси пептиди, които са протеини, части на коронавируса.

"Тя не съдържа цял вирус, тя съдържа само малки частици от него, които са имуногенни и не би могла да бъде опасна по никакъв начин", каза проф. Пенка Петрова.

И освен че ще бъде безопасна, българската ваксина ще бъде уникална в световен мащаб, защото до момента такава като нея няма.

"Иновативно е доставянето на ваксината до клетките на човека. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни липидни наночастици от интересни полимери, които осигуряват контролирано освобождаване на ваксината в клетката на човека и задействане на цялата каскада от имунен отговор", допълни проф. Петрова.

Поради липсата на достатъчно средства обаче, клиничните изпитвания върху хора все още са много далеч. 

Вижте повече в репортажа на Камелия Стоянова.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ей такива са всичките работи в България...скъпи сме на триците евтинина брашното....дадохме толкова милиони за вносната ваксина, а нямаме пари да финансираме нашите учени... Сигнализирай за неуместен коментар