Учен от БАН: Българската ваксина ще бъде уникална и 100% безопасна

Няма друга такава по света, заяви проф. Пенка Петрова

16.03.2021 | 21:54 Редактор: Никола Симеонов

Някои страни в Европа, сред които и България, преустановиха ваксинацията с AstraZeneca заради смъртни случаи с ваксинирани. На този фон производителите на ваксини по света все още търсят формула, която да се справи с различните мутации на коронавируса.

"Pfizer и Moderna са ефективни срещу британския щам, но не толкова срещу южноафриканския. Сега се разработва така наречената бустерна ваксина с подобрения спрямо новите мутации. Moderna е почти готова да я въведе в производство. Добре е да се заложи на векторните ваксини и на тези с информационно ДНК. AstraZeneca беше спряна заради недоизяснените странични ефекти, но ако трябва да разглеждаме ефектите спрямо ползите, сме съгласни с държавите, които продължиха ваксинацията", заяви директорът на Института по микробиология към БАН проф. Пенка Петрова в ефира на "Денят ON AIR".

Тя коментира и разработката на българска ваксина срещу Ковид-19. 

"Фонд "Научни изследвания" ще подпише договор с Института по микробиология за финансиране на този процес. Идеята е наистина иновативна, няма друга такава по света. Тя ще бъде протеинова ваксина, която залага на къси пептиди. Другите ваксини залагат само на спайковия протеин. Самите пептиди ще бъдат капсулирани в едни пептидни наночастици от интересни полимери, които задават каскада от имунен отговор на организма. Ще бъде 100% безопасна", добави микробиологът.

По думите ѝ в момента се правят тествания върху мишки, а за синтезация на пептидите е необходима машина на стойност 120 хил. лв. 

"Това са мишки, които притежават клетки от имунната система на човека, затова може да дадат добри резултати. Изследвания ще бъдат проведени в Института "Луи Пастьор", от който ще има и финансиране. Патентът обаче ще бъде наш - в БАН", каза проф. Петрова пред Bulgaria ON AIR.

Тя посочи още, че българската държава няма възможност за производство на ваксини, а науката у нас като цяло е многократно недофинансирана. 

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


9
1 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Ковид преживях с аспирин и плодове...Много сте прости... Сигнализирай за неуместен коментар
8
0 rate up comment rate down comment 1
анонимен
преди 3 години
Вие циклите в един порочен кръг от ниски заплати, заеми, хазарт и религия...Сега и Ковид ви пуснаха... Сигнализирай за неуместен коментар
7
11 rate up comment rate down comment 1
Василка
преди 3 години
С голям интерес прочетох информацията.Някак си се зарадвах,гордо ми стана,че и България може ,да може да създаде нещо уникално,единствено по рода си,но нямало пари...Тук трябва сега всички,абсолютно кой както може да помогне,да се съберат необходимите пари.А иначе колко държавни пари отиват не където трябва...Успех пожелавам от сърце! Сигнализирай за неуместен коментар
6
16 rate up comment rate down comment 3
Камен
преди 3 години
Дайте банкова сметка!!! Всички българи ще предпочетат наша ваксина! Сигнализирай за неуместен коментар
5
12 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 3 години
4
4 rate up comment rate down comment 6
Stoyan Rangelov
преди 3 години
Професорката говори само за пари.Всичко останало е обвито в непрогледна мъгла.Е,"Луи Пастьор"за мъгла пари не дават.Миша работа... Сигнализирай за неуместен коментар
3
4 rate up comment rate down comment 7
dido
преди 3 години
"Патриотична коалиция - ВОЛЯ и НФСБ" 24България може сама да произвежда ваксини! Сигнализирай за неуместен коментар
2
19 rate up comment rate down comment 1
Dim
преди 3 години
Егати безумието и тоталната нищета на тая държава България... 120К лв, са 60К евра. Това е цената на средно голям апартамент в провинцията. И тази т. нар. държава, да няма да даде на БАН тези стотинки, във такъв момент и по такъв вяжен повод.... Ми сори, ама това отдавна не е държава, ами най-точно го определи какво е, онзи чешки художник преди няколко години - ***! Сигнализирай за неуместен коментар
1
7 rate up comment rate down comment 4
БГ
преди 3 години