Кои са научно доказаните ползи от пиенето на достатъчно вода?

Нуждите на всеки човек варират в зависимост от редица фактори

18.11.2020 | 23:56 Редактор: Георги Камарашев
Кои са научно доказаните ползи от пиенето на достатъчно вода?

Често чуваме колко е важно да поддържаме тялото си добре хидратирано като пием достатъчно вода. Нуждите на всеки човек, разбира се, варират в зависимост от редица фактори, като тегло, мускулна маса, здравословно състояние, физическа активност, околна среда.

National Academy of Medicine препоръчва на мъжете да приемат около 3 литра течности всеки ден. За жените количеството е около 2 литра, но за тези, които кърмят, също е близо 3 литра. И въпреки че все още няма проучвания, които да обосноват научно колко вода е най-добре да пием, има редица доказателства, че хидратацията на тялото е жизнено важна.

Водата гарантира най-силното физическо представяне

Приемът на вода е особено важен при голямо физическо натоварване. Негативният ефект от дехидратацията може да се усети, ако загубим само 2% от водните си запази. Не е необичайно за спортистите да изгубят 6-10% от водата в тялото си при потене, което нарушава терморегулацията, засилва умората и води до намалена мотивация за спортуване.

Оптималната хидратация предотвратява тези нежелани последици. Това не е изненадващо, като се има предвид, че мускулите са изградени от около 80% вода.

Водата влияе върху мозъчната дейност

Проучвания показват, че дори лека дехидратация може да наруши редица аспекти на мозъчната дейност. Установено е, че при жените загубата на 1,4% от телесните течности след тренировка нарушава настроението и концентрацията, а главоболието зачестява. При мъжете загубата на 1,6% от телесните течности вреди на паметта и повишава чувството на безпокойство и умора.

Загубата на 1 до 3% от телесните течности се равнява на около 0,5–2 кг за човек с тегло 68 кг. Много други проучвания показват, че дори и лека дехидратация може да влоши настроението, паметта и мозъчните показатели.

Водата облекчава главоболието

Дехидратацията може да предизвика главоболие и мигрена. Главоболието е един от най-честите симптоми на дехидратация. Проучване сред 393 души, цитирано от Healthline.com, показва, че 40% от участниците имат главоболие заради дехидратация.

Други проучвания показват, че пиенето на вода помага за облекчаване на главоболието, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди връзката между двете.

Водата помага при запек

Недостатъчният прием на вода е рисков фактор за поява на запек. Увеличаването на приема на течности често се препоръчва за лечението му и има редица доказателства в подкрепа на това. Освен това е установено, че минералната вода, която е богата на магнезий и натрий, облекчава значително това състояние.

Водата е добра за лечение на камъни в бъбреците

Има доказателства, че приемът на достатъчно вода може да предотврати повторната поява на камъни в бъбреците. По-големият прием на течности увеличава обема на урината, преминаваща през бъбреците. Това разрежда концентрацията на минералите, така че е по-малко вероятно те да кристализират и да образуват бучки.

Смята се, че водата помага за предотвратяване на първоначалното образуване на камъни, но са необходими повече изследвания, за да се потвърди тази връзка.

Четете повече по темата в Puls.bg.

Снимка: Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК