5 доказани ползи от приема на спанак

Нека си припомним, че зеленият зеленчук е любимата храна на Попай моряка, която го прави силен и здрав

15.11.2020 | 11:20 Редактор: Ралица Братанова
5 доказани ползи от приема на спанак

Спанакът отдавна се рекламира като суперхрана в много страни. Добре си спомняме, че именно зеленият зеленчук е любимата храна на Попай моряка, която го прави силен и здрав. В действителност спанакът е богат на витамини и хранителни вещества и има много здравословни ползи за очите, мозъка и сърцето. 

Листата на растението са богати на белтъци, железни и калциеви йони, както и витамините А1, В1, В2 и С. Хубавото е, че в 100 грама спанак се съдържат около 25 калории, което го прави идеален за хората, които спазват диети, пише Tialoto.bg.

Доказано е, че 80 грама пресен и 200 грама сготвен спанак ви осигуряват половината от дневната ви доза витамин С. Той съдържа минерални вещества като натрий, калий, магнезий, желязо, фосфор, калций, йод, манган и мед. Освен това в него няма да намерите мазнини и холестерол.

Ето някои научно подкрепени ползи, които може да спечелите от консумацията на спанак.

1. Богат на хранителни вещества

Спанакът е чудесен източник на витамини и минерали, които са полезни за вашето здраве. Той съдържа малки количества цинк, витамин А, витамин К, каротин, лутеин и зеаксантин – основни хранителни вещества, от които тялото ви се нуждае, за да функционира оптимално.

2. Полезен за мозъка

Яденето на спанак е полезно за здравето на мозъка ви, тъй като зеленчукът е пълен с антиоксиданти, като витамин А, лутеин и каротин. „Антиоксидантните ефекти могат да забавят свързаните със стареенето мозъчни увреждания“, казва д-р Джагдиш Хубчандани пред Insider. Той добавя, че приемът на спанак би помогнал и за поддържането на когнитивните функции.

Освен това, има доказателства за антистрес ефектите на зеленчука, като той успява да намали депресията и структурното и функционалното увреждане на мозъка. За приема на зелени листни зеленчуци, като спанак, също се смята, че забавя когнитивния спад.

3. Нормализира кръвното

Спанакът е богат източник на нитрати, които са естествени химични съединения, които могат да подобрят притока на кръв и да понижат кръвното налягане. "Той може да увеличи производството, действието и функцията на азотен оксид в тялото ви“, казва д-р Хубчандани. Азотният оксид помага за разширяване на кръвоносните съдове, което пък служи за понижаване на кръвното налягане.

Всички ползи на зеления зеленчук вижте на Tialoto.bg.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК