Проучване: Водата за уста може да намали разпространението на Ковид-19

Носната и устната кухина са основни точки за проникване на вирусни инфекции

29.10.2020 | 16:45 Редактор: Ивет Арабова
Проучване: Водата за уста може да намали разпространението на Ковид-19

Нови проучвания, направени в Университета по медицина в Пенсилвания твърдят, че различни видове орални антисептици и води за уста могат да инактивират коронавирусите в устната кухина и могат да намалят  разпространението им, включително това на SARS-CoV-2. 

Публикацията, направена в журнала Medical Virology, обхваща ефективността на различни орални и назофарингеални препарати да инактивират вирусни частици. Прегледаните препарати са 1% разтвор на бебешки шампоан, често използван за промивка на синусите, пероксидни препарати за орална хигиена и други видове вода за уста. Лесната и честа употреба на тези препарати може да изиграе голяма роля в борбата с пандемията, намалявайки разпространението на вируса от заразени.

"Докато чакаме ваксината, трябва да бъдат намерени методи за намаляване на разпространението. Продуктите, които тествахме са налични и част от ежедневието на хората“, твърди ръководителят на проучването Крег Майърс, професор по микробиология и имунология, пред Science Daily.

Носната и устната кухина са основни точки за проникване и разпространение на вирусни инфекции. Третираните проби, съдържащи човешки коронавирус, генетично наподобяващ SARS-CoV-2, с горепосочените препарати, дали обещаващи резултати. Ефектите на антисептиците били тествани за 30 секунди, минута и две минути. За да проверят каква част от вирусите са неактивни, те добавили към разтвора живи клетки и наблюдавали, колко от тях ще оцелеят. 1% разтвор на бебешки шампоан инактивирал повече от 99,9% от вирусите за по-малко от 2 минути. Другите препарати също били толкова ефективни и за 30 секунди обезоръжавали 99,99% от вирусите, информира Puls.bg.

Според проф. Майърс следващата стъпка е да се направи продължение на проучването, за да се разбере дали препаратите намаляват натоварването на организма с вирусни частици. По въпроса той добавя: "Заразените се прибират вкъщи и носят заплаха за хората, с които живеят. Има много професии, като зъболекарската, които са в постоянен риск. Проучването трябва да продължи, за да се разбере може ли това да повлияе на високорисковите професии в разпространението на вируса. Дори и с 50% да се намали процесът, това би било огромен напредък.“

Следваща стъпка е намирането и изследването на веществата във посочените антисептици, които инактивират вирусите.

Снимка: Bulgaria ON AIR

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК