Косплейът като начин на живот

Какво е да се превъплътиш в любимите си герои? 

24.02.2020 | 09:30 Редактор: Тодор Петров

Косплей е неологизъм, съставен от английските думи costume (костюм) и play (игра). Манията по това да се превръщате неусетно в любимите си образи от света на анимацията и киното тръгва от японските фенове по мангата. От няколко години косплей-ът получава своето достойно място и у нас, а феновете му стават все повече.

Косплейът започва да си проправя трайно място и сред българските фенове през 2004-2005 г., а всяка година в София се състои един от най-големите форуми, на който се събират фенове от целия свят. Само миналата година той е посетен от над 30 000 души.

"През март ще обявим кои ще бъдат гостите ни тази година. Тазгодишното издание на Aniventure Comic Con ще бъде на 12 и 13 септември", споделят от Comic Con Bulgaria. 

Косплейът обхваща филми, комикси, видеоигри, анимета и всичко, което означава най-близкото преобразяване до героя. За някои това е хоби и забавление, а за други, установена професия, свързана със сериозна подготовка. Няма ограничения по възраст, пол, или това какъв герой можеш да бъдеш. Защото той вече се е превърнал в субкултура, свързваща не само различните хора, но и различните поколения. 

В следващият репортаж ви разказваме откъде идва течението и ви запознаваме с най-известните  му представители у нас. 

Вижте още в репортажа на репортера Божила Симова, операторите: Петър Симеонов, Виктор Петров и Мартин Ангелов, монтаж: Даниел Георгиев.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Тонката
преди 3 години
Харли Дръгкуин, много моля тая наркоманка с кофти зъби ли ще ми рекламирате Ха ха ха Сигнализирай за неуместен коментар