След дългогодишния спор: Скопие и Атина избират име на Македония

ООН предложи 5 варианта

19.01.2018 | 14:47 Редактор: Василена Василева
След дългогодишния спор: Скопие и Атина избират име на Македония

Ще бъде ли решен спорът за името на Македония? Тази седмица Скопие и Атина възобновиха преговорите в Ню Йорк под егита на ООН. А през последните дни и двете страни изразиха предпазлив оптимизъм за решаването на дългогодишния спор.

Въпросът за името на Македония стои на дневен ред от самото ѝ формиране като независима държава през 1991 година. Тази сряда специалният посредник на ООН по въпроса предложи 5 варианта за име на югозападната ни съседка. Опитният дипломат Матю Нимиц изтъкна, че е нереалистично в името изцяло да отсъства думата Македония. Нещо, с което досега гръцката страна беше абсолютно несъгласна. 

Според анализатори от петте предложения най-приемливо за консервативните гърци би било Вардарска Македония. Причината – Вардар не препраща към гръцката история. 

Със смяната на властта в Македония управляващите и в двете столици изявиха желание за решаване на конфликта. Тази седмица гръцкият премиер Алексис Ципрас даде знак, че смята да подложи въпроса не на всенароден референдум, а на гласуване в парламента. Според някои това е умел подход, тъй като с подкрепата на опозицията е силно вероятно предложението да бъде прието. 

Днес Ципрас ще обсъжда предложенията на ООН с гръцкия архиепископ Йеронимус. В същото време социологическо проучване сочи, че 70 процента от гърците продължават да са против всякакво наименование, включващо думата Македония. Именно затова тази неделя в Солун ще се проведе мащабен протест.