С 22% по-високи сметки за ток в Югоизточна България

Двойно повече домакинства са платили фактури средно по 270 лева

09.02.2017 | 13:20 Редактор: Тодор Петров
С 22% по-високи сметки за ток в Югоизточна България

Сметките за ток в Югоизточна България за месец януари са с 22% по-високи. Това съобщиха в Бургас от електроразпределителното дружество EVN. 

Двойно повече в сравнение с миналата година са домакинствата, които са платили фактури средно по 270 лв.

От ЕVN са категорични, че причината за високите сметки е студената зима. 40% е било по-голямо натоварването на мрежата през най-мразовитите дни, когато температуратурите паднаха под 15 градуса под нулата. 

Според техните изчисления при 1 градус по-ниска температура потреблението на ток се увеличава с 10%.

"Групата на тези клиенти с високи фактури с над 1000 киловатчаса е 15% за месец януари в сравнение с 8% преди една година. Но като цяло другите две групи на потребление до 300 киловатчаса запазва приблизително еднакви стойности", обясни говорителят на EVN Петър Костадинов. 

От EVN информираха, че ако имате съмнения, че сте платили повече за ток, може да се направи проверка в жилището ви какво е потреблението на отделните уреди. Проверката е безплатна и е за сметка на дружеството.

Срещаме 83-годишната Султанка пред салона на Български пощи, където си е платила сметката за ток за януари. Казва, че е висока спрямо пенсията й от 250 лева, която получава.Топлила се е в жилището си само е една печка.

Вижте още във видеото: