Българският живот на американеца Кристиян Шробсдорф

Той живее от 11 години у нас

08.11.2016 | 14:50
Българският живот на американеца Кристиян Шробсдорф

Избор между трудното и невъзможното. Така определи битката за Белия дом Кристиян Шробсдорф – американец, който от 11 години живее в България. Пътят му започва от армията, минава през адвокатска кантора в Ню Йорк и стига до София.

Научава за България от свои приятели българи, докато работи като адвокат. С идването на голямата икономическа криза решава, че е добра перспектива да дойде у нас. 

Така започва българският живот на американеца Кристиян Шробсдорф. Роден в щата Масачузец, пътят му преминава през армията – служи във Военноморските сили, където в края на 80-те години изпълнява мисии в Средиземно море.  

За да стигне до столичната ул. "Позитано", където се намира офисът на компания му за правни консултации.  

"Страната ви е красива, но животът може да е труден. Особено с оглед на икономическата ситуация сравнена с останалата част от Европа или САЩ", споделя пред камерата на Bulgaria ON AIR Кристиян.

У нас среща и съкровището на живота си - българската си съпруга, с която имат две деца. 

Това по думите му е една прекрасна причина да остане и да обича България. Другите са киселото мляко и зеленчуците с истински свеж вкус. 

"Нещата наистина се подобряват. Когато дойдох тук преди 11 години и отидох пред НДК – всичко там тънеше в разруха, сякаш някой е хвърлил бомба. Сега всичко е чисто, има шадравани, цветя", допълва още американецът.

Животът в България е красив, но труден - така Кристиян би го описал на свой сънародник. Според него не е лесен и изборът на американците за нов господар на Овалния кабинет.

По думите му, ако Клинтън бъде избрана за нов държавен глава няма да има сериозна промяна в политиката. 

"Смятам, че тя ще бъде по-твърда в отношенията с Русия от Обама. Големият проблем е, че ще имаме президент, който ще има обвинителен акт, който може да бъде подложен на импийчмънт. От друга страна имате Тръмп. И мисля, че рисковете са очевидни. Тръмп критикува своите политически опоненти, ядосва им се и ги обижда. Какво обаче ще стане, ако той обиди например лидерите на Русия или на Мексико, или на Китай. Проблемът е, че той е непредвидим", категоричен е американецът. 

Той сподели още, че не е решил кого да подкрепи. Но уточни, че по убеждения е либертарианец. Едва ли обаче ще гласува за кандидата им Гари Джонсън, който на въпрос за бъдещето на Сирия по време на предаване по MSNBC попита - "Какво е Алепо?" Вълнува се от изборите в България и казва, че с нетърпение очаква получаването на българско гражданство, за да може на следващи избори да се включи във вота.