България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Българо-американските отношения в нова светлина

Американският изследователски център у нас- фондация за обмен и диалог

10.10.2016 | 10:08
Българо-американските отношения в нова светлина

Нора Димитрова-Клинтът е българка, която живее вече 20 години в Америка. Завършва магистратура в университет "Корнел" в град Итака, Ню Йорк. След това започва работа в същия университет като изследовател и преподавател по латински и гръцки език. Малко по-късно се омъжва за американец, но споделя, че никога не е загубила връзката с България. 

Американският изследователски институт в София е една организация, направена на доброволни начела. 

"Когато основахме фондацията преди 11 години, имахме надежда и късмет, за да я регистрираме. Едно от нещата, на които съм се възхищавала в американското общество, е традицията на благотворителността. Благодарение на Дейвид Пакър, който финансира сградата за центъра, днес тя се намира в кв. "Хаджи Димитър", обясни в студиото на България сутрин Нора Клинтън.

Тя посочи, че там има библиотека, която е свободна за всички български граждани и изследователи.

"Имаме близо 20 хил. тома и колекции, които ги няма другаде, както и онлайн каталози", допълни българката.

Тя обясни, че основната цел на фондацията е обмен, а сградата е мястото, където да се осъществи диалог. 

"Имаме студенти от Америка и другите балкански страни, Европа и т.н., и когато се съберат на едно неутрално място, всякакви предразсъдъци отпадат и хората могат да дискутират теми, които са на много широка основа. Така се създава диалог, пишат се изследвания и става хубаво общуване", уточни гостът в студиото на Bulgaria ON AIR.

За Нора Димитрова-Клинтът е трудно да се разкъсва между Америка и България, но според нея фондацията в момента е в добри ръце.

Относно президентските избори тя сподели, че гледа винаги хубавото, защото живее далеч от родината, но е важна и голямата картина.

"Животът е много труден, но страшно много неща са направени и са се подобрили през последните 25 години", категорична е г-жа Клинтън.

Във връзка с президентските избори в САЩ тя посочи, че там е важна системата.
"Има принципни въпроси. Важно е каква е философията на кандидатите, а не кой какво е казал и какъв скандал е станал. На американските граждани им се дава възможност да направят информиран избор. Те опознават кандидатите дълго време преди самите избори", обясни Нора и допълни, че България върви в правилната посока, но това е процес, който отнема много време.