България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

На 1 юни 2018 г. ще отвори врати Къща на децата в центъра на София

Там трябва да се изграждат независими, способни и активни граждани, заяви Георги Богданов в България сутрин

22.09.2016 | 11:16 Редактор: Ирина Георгиева
На 1 юни 2018 г. ще отвори врати Къща на децата в центъра на София

На 1 юни 2018 г. в София ще отвори врати Къща на децата.

Отдавна искаме да направим Къща на децата, където искаме да изграждаме независими граждани, които са способни - да бъдат най-добрите граждани на страната. Това заяви Георги Богданов от Национална мрежа за децата в България сутрин.

"Това, което се опитваме като организация е да изградим хора, които са способни, независими, активни в българското общество", посочи той.

От Сдружение "Трансформатори" застават също зад идеята. Те ще организира национален конкурс за архитектурен проект на самата сграда, обясни Анна Калинова, съосновател на сдружението.

Тя обясни, че по план конкурсът е трябвало да започне в началото на есента, но заради административно забавяне, той ще бъде обявен до края на годината. Калинова очаква да има голям интерес към него.

"Купихме парцела, благодарение на Фондация ОУК и Фондация ВЕЛУКС. Дадоха ни ресурс да купим парцел в центъра на София - на бул. "Христо Ботев", "Симеон" и "Сливница". Това, което предстои е да извадим виза за проектиране, след което започва и самото проектиране", добави Богданов.

Той се надява да се построи иновативна сграда, съобразена с условията,  в които ще работят хората и в които ще идват деца. Идеята е да има много зали за обучение, възможност за малка кафетария, хостел. Ще бъде един учебен център, обясни още Богданов.

Отворено, обединяващо и светло - така си представя сградата и Калинова.

Чрез Къщата на деца ще се обхванат всички обществени групи - не само с бедни или богати, а деца с различни етноси, деца с увреждания, посочи Богданов. 

Чуйте още във видеото: