Чужденците, които ще гласуват за президент у нас

Срещаме ви с историите на млади хора, за които София се е превърнала във втори дом

06.11.2016 | 09:19 Редактор: Мария Аладжова
Чужденците, които ще гласуват за президент у нас

Малко над 40 хиляди чужденци са избрали България за свой дом. Тези от тях, които имат и българско гражданство, днес ще гласуват за нов държавен глава. 

Сред тях е и Ерик Холзи, който е доказателство за това колко странен и непредвидим може да бъде животът. Американецът идва у нас, за да учи българска история. Пет години по-късно София се превръща в негов втори дом.

В родината на Ерик след два дни също ще има избори за президент. Това ни дава повод да се опитаме да сравним подготовката за денят Х в Америка и у нас. Ерик вижда известни прилики между претендентите за Овалния Кабинет и тези за "Дондуков" 2. 

"Доста е интересно. Поведението и езикът на Радев до голяма степен се доближава до това на Тръмп. Сякаш казва „Погледнете Цачева – тя има опит в политика, но това е лош опит. Ние нямаме нужда от това. Трябва да гласувате за мен, защото аз не съм от политиката и ще внеса свеж въздух", анализира американецът. 

От страната на неограничените възможности се местим в Южна Корея. Представител на тази колоритна страна е Миран Но. Напуска Сеул преди 4 години, за да учи журналистика в София. Президентските избори младата репортерка ще прекара вкъщи пред екрана, защото ѝ е интересно как ще протече изборния ден. Признава, че правилата при гласуване у нас са доста различни от тези в Южна Корея:

"Интересното беше, че сегашният избор ще има билетите ще има това квадратче за неподкрепяне, това го няма в Южна Корея. И още студентите могат да гласуват в населеното място, а не като само където са родени и записани по лична карта и това мисля, че ще повлияе за висока избирателна активност", споделя тя.

Вижте още в репортажа на Милена Енчева и оператора Тодор Тодоров: