Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Липсата на кадри на пазара на труда в България е все по-осезаема

Служителите все повече търсят гъвкаво работно време и работа от вкъщи, посочи Надя Василева

21.02.2024 | 14:33 Редактор: Деси Николова

Заплатите продължават да растат. За някои хора не толкова, колкото инфлацията. По последни данни на Националната статистика средната месечна заплата в София гони почти 3000 лева. Единствено в региона на Враца получават също над 2000 лева, но защото в този район се намира АЕЦ "Козлодуй".

"Няма как да генерализираме, когато говорим за заплати, тъй като те са строго специфични, зависят от сектора, в който работят хората, трудовия им стаж, Можем да направим някакво осредняване, но да ги сравняваме по този начин е не много добра идея", заяви Надя Василева от Българската конфедерация по труда в студиото на предаването "Директно".

Тя поясни, че бизнесът диктува ръста на заплатите и когато има струпване на работодатели в дадено географско място, това определя и размера на заплащането.

"За мен това, което кара заплатите да растат, е липсата на кадри и за тази тенденция не виждам никаква светлина в тунела, освен внос на кадри отвън и светкавична преквалификация на хората, които искат да работят", каза Василева в ефира на Bulgaria ON AIR.

Около 600 000 души в активната възраст са без работа или работят в черния сектор, отчитат синдикатите.

"Това са група от хора, които очевидно имат някакъв вариант за препитание - или дават апартаменти под наем, или получават средства от свои роднини. Не мисля, че те са солидна група, на която бизнесът може да разчита", смята гостът.

По нейни думи служителите все повече търсят гъвкаво работно време и работа от вкъщи.

Гледайте целия разговор във видеото.