Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Винари: Войната в Украйна ни удари, министрите да отстояват правата ни в Брюксел

"България като качество на продукцията е на световно ниво", каза Йордан Чорбаджийски

15.02.2024 | 14:18 Редактор: Деси Николова

Винопроизводителите отбелязаха в сряда професионалния си празник, но тази година на фона на множество земеделски протести и неизвестни за сектора.

"Ние не се включваме в протестите, ние сме на принципа, че трябва да има диалог, трябва да сме на масата на преговорите. Да, имаме добър диалог с Министерството на земеделието и с министъра. Единственото нещо, с което мога да се съглася с министъра, е, че нашата работа не е по жълтите павета, а по лозята и земеделските площи. Ние трябва да сме там, но на тях работата им не е да седят в министерството, а по-скоро да отидат в Брюксел и да отстояват позициите на българското земеделие, и да уговорят така субсидиите, както в другите европейски държави, да покажат, че България е пълноправен член на Европейския съюз", заяви председателят на Националната лозаро-винарска камара Йордан Чорбаджийски в предаването "Директно".

Той отбеляза, че в България качеството на виното е високо, въпреки факта, че субсидиите са по-ниски отколкото в други европейски държави. По негови думи в последните 15-20 години винарните в страната са се модернизирали и продукцията е на световно ниво.

"България на всички винени конкурси, в които участва, взима златни медали. Като качество не отстъпваме нито на вината от Европа, нито на така наречения нов свят - Австралия, Чили, Нова Зеландия и т.н. България като качество на продукцията е на световно ниво", категоричен бе Чорбаджийски в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му военният конфликт в Украйна е повлиял на работата им, но това не е причината за повишението на цените на вината.

"Войната в Украйна ни удари, защото купувахме доста материали за производство на вина и високоалкохолни напитки. Бутилки, филтри и други се купуваха от Украйна. Това ни удари и вече пазаруваме от други държави консумативите си. По-висока цена на готовия продукт обаче направи високата цена миналата година на газа", поясни гостът.

Гледайте целия разговор във видеото.