Земеделците ще блокират нови точки: "Оставката на Вътев е на дневен ред"

Недоволството настоява за нови преговори с премиера

14.02.2024 | 19:04 Редактор: Искра Ангелова

Земеделските протести в цялата страна продължават, въпреки че днес част от недоволстващите отмениха блокадите. 26-те отцепили се браншови организации настояват за оставката на земеделския министър, нови преговори с премиера, в които и те да участват, както и промяна на подписания меморандум.

Все още очакват и отговор на внесените от тях вчера предложения за реформи в сектора. Днес блокади имаше на гръцката и турската граница. Протестиращи затвориха и главния път Русе - Свиленград край великотърновското село Самоводене, като точно в 12 часа те затвориха главния път и изляха десетки литри мляко в знак на протест.

"Машините ни остават на места, стачната готовност отпада, временно прекратяваме ефективните дейности", каза Цанко Цанев от Асоциацията на земеделските производители.

"Ние имахме доброто желание да се случи нещо и да спрем с протестите, защото се умориха хората. Но с това тяхно държание и упорство, и истините, които казваме защо искаме оставката на Вътев, ни кара да продължим с протестите категорично. Подготвяме и на нови места да излезем", заяви председателят на "Обединени български животновъди" Бойко Синапов.

"Категорично оставката на министър Вътев е на дневен ред и това, което дразни хората, е защо акад. Николай Денков, след като министърът показа, че не може да се справи, премиерът не се вслуша в думите на хората", допълни той.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Bulgaria ON AIR