Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Шефът на "Гранична полиция": Готови сме за Шенген, само чакаме да ни посочат дата

Докладите за България са брилянтни, посочи гл. ком. Антон Златанов

23.12.2023 | 14:29 Редактор: Деси Николова

България все още чака решението на Австрия за влизането в Шенген, след като Нидерландия спази думата си, сега остава Виена сама срещу целия Европейски съюз.

Миналия месец в рамките на два дни бе проведена изключително щателна проверка от експерти от 14 държави, които са изготвили доклад за страната ни, показващ, че България е готова за Шенген.

"Хората идват, проверяват и инспектират много детайлно. Разделиха се на много групи, посетиха много места и зададоха много точни и ясни въпроси. Докладът, който изготвиха, е отличен. Чухме думи като брилянтен и вдъхновяващ", заяви директорът на Главна дирекция "Гранична полиция" гл. ком. Антон Златанов в предаването "Директно".

Той поясни, че това е третата проверка за България като предишните също са констатирали, че България отговаря на изискванията. При първите две проверки е имало малки забележки, които е трябвало да бъдат отстранени и държавата се е погрижила за тях, допълни гл. ком. Златанов.

Според директора на "Гранична полиция" държавата ни е е готова за влизане в Шенген и е изпълнила всички изисквания. А това, което остава в момента, е политическата воля и решение. 

"Ние сме готови да реагираме при всякакви срокове. Най-бързо сме готови да реагираме за въздушни граници. Има дребни организационни и инфраструктурни задачи за решаване, които ние знаем как ще се решат. Ние сме готови, знаем точно какво да направим в МВР, "Гранична полиция", митниците, колегите от другите служби за граничен контрол, летищните оператори. Провели сме в последните месеци безброй срещи в Министерството на транспорта. Всички сме наясно, имаме готовност, направили сме си самоконтрол няколко пъти. Само чакаме да ни посочат дата", заяви гл. ком. Златанов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Гледайте целия разговор във видеото.