Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Напрежението срещу БФС - хронологията

Подадената и оттеглената оставка на Борислав Михайлов, политическите коментари и реакциите на феновете

16.11.2023 | 20:56 Редактор: Калина Донкова

Напрежението срещу ръководството на Българския футболен съюз (БФС) не е от днес. България прие Англия на стадион Васил Левски на 14-ти октомври 2019г. Още преди да се изиграят първите 45 минути от срещата, расистки скандирания със спорна спонтанност накараха съдията Иван Бебек да прекъсне срещата на два пъти. След почивката настроенията се успокоиха, а англичаните вкараха общо шест гола в българската врата. Вълненията обаче продължиха и на следващия ден и то извън рамките на терена и трибуните.

"Не искам по никакъв начин правителството в лицето на спортното министерство да бъде ангажирано с този президент на футболния съюз", коментира тогава премиерът по това време Бойко Борисов.

В същия ден коментар направи и спортният министър Красен Кралев.

"От днес нататък преустановяваме всякакви отношения с футболния съюз, включително и финансови до подаването на оставка на президента на БФС Борислав Михайлов", каза той.

А дългогодишният президент на БФС Михайлов бързо изпълни желанието на тогавашното правителство и подаде своята оставка.

Междувременно ГДБОП нахлу във футболната база в "Бояна", за да разследва корупция. Футболно-политическите събития у нас не се харесаха на международните футболни организации ФИФА и УЕФА.

“Това, което тогава го е поискало правителството, аз го считам като политически акт, но не и като акт, който го свързвам с международната организация и на нашия футболен съюз", коментира пред Bulgaria ON AIR адв. Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право и арбитраж.

След оставката на Михайлов, БФС бе оглавен от заместника му Михаил Касабов. И така бе в следващата година и половина. Но на хоризонта се зададе Конгрес за избор на нов президент, преди който изненадващо Борислав Михайлов оттегли оставката си. С малко гласове предимство Михайлов отново оглави футболната организация и изключи от нея голяма част от по-скромните клубовете, които не го подкрепиха на конгреса.

И така преминаха четирите години между 2019 и 2023, през които националният отбор пак за никъде не се класира. А през пролетта на тази година - с нови надежди, но с познатите възможности, трикольорите започнаха да се борят за място на предстоящото Европейско първенство. Със загуба. В следващите си пет мача националите така и никого не победиха, като в последния - в центъра на София, загубиха от Литва. Поражение, което преля чашата на фенското търпение. Фен клубове от цялата страна решиха да протестират на следващото домакинство.

"Мнозина от нас са израснали с лудото американско лято и честно казано, болката, която носи сегашното състояние на националния отбор и българския футбол, наистина е много голямо и за мен е непонятно как тези наши идоли и герои паднаха толкова ниско", на мнение е Владимир Иванов, автор на предаването "Трибуна Ултра“.

Иначе враждуващите агитките решиха - загърбват различията и застават една до друга на мача срещу Унгария, за да заявят позицията си срещу ръководството на БФС. То обаче премести мача по препоръка от полицията, която от Facebook научила за протеста и заподозряла опасност от ескалация на напрежението.

"Една от най-важните функции, разбира се, е опазване на обществения ред, който в случая е ключов, защото това е причината УЕФА да окаже мачът да се проведе без публика", смята още адв. Ивайло Дерменджиев.

Приблизително 2000 унгарски привърженици са закупили билети за мача, но не могат да отидат на него, тъй като той ще се играе при закрити врата. На всички тях Унгарската футболна федерация ще върне парите за закупените билети. Освен това, можем да кажем, че всички събития във връзка с мача през последните няколко дни, Унгарската футболна федерация намира за безпрецедентни, несериозни и неспортсменски.

"При всички положения имиджът на българския футбол не е на висота след такива събития“, убеден е адвокат Дерменджиев.

Целия репортаж  на Теодор Лазаров, както и атмосфера от протеста преди мача България - Унгария, ще намерите във видеото.

Снимка: БГНЕС


1
0 rate up comment rate down comment 0
БФС Борислав Михайло
преди 5 месеца
Тия некадърници освен това и мошеници. Правителството не е ли и то как тях трябва да ги вкара в затвора . Сигнализирай за неуместен коментар