"18 години стигат": И 1600 полицаи не стигнаха за страстните фенове в София

Има десетки ранени

16.11.2023 | 21:36 Редактор: Искра Ангелова

14 пострадали протестиращи и четирима полицаи. Това е равносметката след протеста срещу Българския футболен съюз около Националния стадион Васил Левски преди и по време на мача България - Унгария. Напрежението ескалира и полицията използва водни оръдия, за да въдвори ред.

Събралите се футболни фенове на улица "Гурко", които бяха от различни отбори, скандираха "Оставка" на ръководството на Български футболен съюз.

Макар да бяха мобилизирани 1600 полицаи, се стигна до ескалация на напрежението. Демонстрантите не се съобразиха с призива на жандармерията да спазват обществения ред и се стигна до използване на водно оръдие.

След това футболните фенове се преместиха от улица "Гурко" към булевард "Васил Левски". Запалиха контейнери, бус, стигна се до вандализъм. И отново водно оръдие разпръска събралите се футболни фенове. Недоволството хвърляше камъни и павета към органите на реда.

Някои от протестиращите казаха, че са били бити от униформените.

Припомняме ви, че водно оръдие се използва за първи път, по време на правителствените протести то просто беше разположено в центъра на София, но така и не се наложи да влезе в действие.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.