Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Иванов, АИКБ: Заплатите в мините и ТЕЦ-овете са нереално високи, бизнесът ще поеме освободените работници

200 хил. са свободните работни места, държавата потушава протестите с пари, изтъкна изпълнителният директор на АИКБ

03.10.2023 | 17:08 Редактор: Калина Донкова

Бизнесът може да поеме освободените работници от мините и ТЕЦ-овете. Около 200 хил. са свободните работни места на пазара на труда, а работодателите изпитват остър недостиг на квалифицирани работници. Това коментира в ефира на предаването "Директно" изпълнителният директор на Асоциацията на индустриалния капитал в България Добрин Иванов.

Общо пряко заетите в Маришкия басейн са около 11-12 хил., а според синдикатите индиректно ще бъдат засегнати още 120 хил. работни места. Според него обаче тези числа не са силно завишени.

"В добивната промишленост са заети в пъти по-малко хора. Дори и да включват фирмите, които обслужват, доставят части и извършват ремонти на техниката, това е огромно число, това са 5% от всички заети в икономиката", посочи той.

По думите на Иванов в района на Стара Загора безработицата е от 3%, което е по-ниското от средното за страната. Това е индустриално развит район, има големи индустриални предприятия, които са в секторите машиностроене и електротехника. Тези предприятия не се развиват с темповете, които трябва, защото липсва работна ръка, изтъкна още той.

"Нашето мнение е, че хората, които бъдат освободени от ТЕЦ-овете и мините, могат лесно и с лека преквалификация, да заемат свободните работни места. Например като машинни оператори, заварчици, стругари и всички дейности, които са свързани в едно машиностроително предприятие. Да не говорим, че от тези 7 хил. човека, които са заети специално в мините, около 1500 са административен персонал", посочи изпълнителният директор на АИКБ.

Що се отнася до договорката заетите в сектора да получат 36 заплати при освобождаването си, Иванов е категоричен, че сумата е прекалено висока и нереална, а средствата за тези обезщетения ще дойдат от джоба на данъкоплатците.

Средната работна заплата в област Стара Загора към юни тази година е 1775 лв., а тази в минната промишленост и ТЕЦ-овете в региона е 3500 лв. Някои от ТЕЦ-овете работят на загуба, а високите възнаграждения се дължат най-вече на привилегированото отношение на властта към тази социална част от обществото, категоричен бе още той.

"Напоследък проблемите в България се решавт със заплащане на протестиращите, така бяха решени със земеделците, това беше маниер и при предишните правителства. За нас това е грешен подход. Първо - сумата е прекомерна и преувеличена. Какво ще се случи с хората, които ги получат, след като парите свърашат, те отново ще бъдат без работа. Имайки предвид средната заплата и сумата, която се формира, това е над 1 млрд. - 1,5 млрд. лв., които ще дойдат от държавния бюджет, защото не съм сигурен, че Европейският съюз може да поеме такъв разход, просто не е договорен", уверен е Добрин Иванов.

По негово мнение проблемът с въглищните централи не е от вчера:

"Това е нерешен проблем, решаването на който се отлага дълго време. Затова са виновни управляващите в последните няколко десетилетия. Зелената сделка не е приоритет за Европейския съюз от последните няколко години, беше ясно, че трябва да се поставят цели за намаляването на емсиите и те да се следват. България изпусна един много важен срок през 2019 г. за договаряне на механизъм за осигуряване на капацитет, който можеше да осигури продължаване на живота на въглищните централи на пазарен принцип, но тогава трябваше да бъдат взети две непопулярни решения - прекратяване на договорите с американските централи и сключване на тези търгове за осигуряване на капацитет".

Спореo него основна грешка на правителството през 2022 г. е, че България се е съгласила да намали емисиите с 40% до 2025 г., спрямо тези от 2019, когато емисиите са били рекордно ниски.

"Политиците заблуждаваха работниците в мините и ТЕЦ-овете, че това няма да се случи, въпреки че е неизбежно", изтъкна още Добрин Иванов.

Гледайте целия разговор във видеото.


28
0 rate up comment rate down comment 0
Фиат
преди 6 месеца
Добрин Иванов,каква заплата взимаш? Сигнализирай за неуместен коментар
27
5 rate up comment rate down comment 2
тралала
преди 6 месеца
Работодателите изпитват остър недостиг на висококвалифициран нископлатен персонал с опит!Политици=бизнесмени. Тези управляват т.е., усвояват, лъжат и търсят да дерибействат за чужда сметка. Един умен човек е казал - Работниците без чорбаджии си могат, но чорбаджии без работници не могат! Сигнализирай за неуместен коментар
26
8 rate up comment rate down comment 2
Българин
преди 6 месеца
А заплатите на този и всички като него от чий джоб излизат, а като му се виждат миньорските заплати нереално високи, защо той не се пробва да работи това ?! Сигнализирай за неуместен коментар
25
7 rate up comment rate down comment 1
Един друг
преди 6 месеца
Да не би в Булгартрансгаз да са по малки заплатите? 3000 лв. За портиер. Сигнализирай за неуместен коментар
24
13 rate up comment rate down comment 1
Йорданов
преди 6 месеца
Тия от АИКБ са такива "работодатели", че ум да ти зайде! Най-добре е ако може да им работят за без пари! Те носят пряка вина за да намалява все повече работната ръка от България, защото повече от 30 години искат да прибират лъвския пай от печалбата, а на тези, които им изкарват парите дават жалки трохи! И постоянно повтарят по медиите как българина бил мързелив, същия тоя българин дето в чужбина ни търсят и уважават като работници! Сигнализирай за неуместен коментар
23
15 rate up comment rate down comment 2

преди 6 месеца
Иванов, такива като тебе нищо полезно не правят, но добре го правят и материали не влагат. Сигнализирай за неуместен коментар
22
9 rate up comment rate down comment 2
А другите бизнеси
преди 6 месеца
Плащат за намаляване на щата между четири и шест заплати /не 36/... Но дори и тия заплати гледат да не ги платят, защото ползват счетоводни хватки и назначават хората на "нов" тип длъжност на изпитателен срок и естествено след месец два прекратяват договора без обезщетение... Тия доста ги разглезиха и ги ползват за натиск от край време. Сигнализирай за неуместен коментар
21
15 rate up comment rate down comment 2
нико
преди 6 месеца
Ела да видиш как се изкарват заплатите особено в мините 2 дена са ти много да изкараш тука майстор на краткия разказ Сигнализирай за неуместен коментар
20
2 rate up comment rate down comment 7
Генов
преди 6 месеца
Всеки си говори за работа заплата, но за климата трагедията в Гърция никой.Но ще дойде и унас тогава когато пламне после ни одави ще ви приседне. Сигнализирай за неуместен коментар
19
26 rate up comment rate down comment 5
анонимен
преди 6 месеца
Най добре ще бъде ние работещите да плащаме на господата от АИКБ затова че работим. Сигнализирай за неуместен коментар