Директно

Всеки делничен ден от 17:30 часа
още

Визитата на Зеленски у нас - изключителен жест, какви са знаците от нея?

Историческото посещение на украинския президент коментират Петър Карабоев и Ивайло Иванов

06.07.2023 | 18:10 Редактор: Искра Ангелова

Зеленски каза това, което трябва да каже като президент, защитавайки националните интереси на Украйна. Разговорът трябва да е свързан с това дали ние защитихме нашия национален интерес в тази среща. В разговорите, които се проведоха, има 2 много важни неща - едното е началото на преговорите за продажба на реакторите от АЕЦ "Белене", които са един корупционен проект, безнадежден. Как ще се работи с руснаци, които са под санкции? Това би било нещо много интересно. А 1,2 млрд. лв. изглеждат добра цена за това. Второто - декларацията, която е в подкрепа на Украйна, която най-накрая поставя България там, където трябва да бъде. Това каза журналистът от "Дневник" Петър Карабоев в студиото на "Директно".

Според него има известно закъснение с този документ.

"Това са си проблемите на българското общество и българския политически елит - цикленето в избори, които не произвеждат нещо, докато накрая се разбра, че трябва да седнем и да се разберем. Партии, които имат общ интерес, колкото и да се критикуват една друга, има български интерес и той трябва да бъде постигнат чрез конкретни решения", допълни Карабоев.

Той е на мнение, че срещата на Зеленски с президента Радев е впечатляваща.

"Най-важното е да си извлечем поуките за България и за това как трябва да тече дебатът. Но е напълно възможно и да се провалим. Доста ясно се очерта огромна въпросителна трябва ли българският президент да бъде изолиран от воденето на външна политика - това е въпрос, който подлежи на много сериозен дебат. В Конституцията ясно е записано коя институция води външната политика, това е Министерството на външните работи", поясни журналистът.

Военният експерт Ивайло Иванов смята, че ние година и 4 месеца не може да си извадим изводите от войната.

"Това е доста тревожно, защото и днес чух политици, които казваха, че не знаят каква е целта на посещението на украинския президент Володимир Зеленски. Ако за година и 4 месеца тези хора не са разбрали защо украинският президент гостува в някаква страна - очевидно имаме много сериозен проблем. Украйна е във война и всяка помощ е значима, независимо колко голяма е тя. И това е президент на страна, която воюва за своето оцеляване и съществуване", подчерта той в ефира на Bulgaria ON AIR.

Иванов е категоричен, че Зеленски е в България е изключителен жест.

"Неговото време е изключително ценно. Той смята, че чрез това посещение ще защити украинския национален интерес и да благодари за оказаната помощ. Ние знаем политическите партии, които каквито и факти да се появяват и каквото и да се случва - те си водят политика, която няма нищо с това, което наблюдаваме в реалността. Спекулациите, че български войници ще се включат в конфликта, е невярно", сподели военният експерт.

Журналистът пък поясни, че България е една от малкото държави, които Зеленски посещава на двустранна основа.

"Бил е в около 13 държави, но обикновено форум, Г-7. Изключително огорчаващо е това, което чухме, че български политици, включително и българският държавен глава, са се подписали и знаят, че има бойни планове на НАТО за отбрана на Алианса, които много ясно описват кой на кого и кога помага. И че България, ако се случи нещо, ще бъде защитена, това нещо въздържа агресивни намерения, особено от Русия", категоричен е Петър Карабоев.

Ивайло Иванов добави, че военновъздушна отбрана на Украйна е поставена в тежко положение: "Няма никакво съмнение, че Украйна може да продължи тази война единствено и само с помощта на своите съюзници, сред които попадаме и ние. Само вербалната подкрепа за Украйна и декларациите не вършат работа, военната помощ, която оказваме, е изключително ценна."

Той припомни, че изключително много територии всъщност са минирани.

"Военната помощ, която е необходима на Украйна, ако беше дошла по-рано, щеше да улесни контраофанзивата. Публиката очаква тя да се развие много скоростно. Аз няколко пъти казвам, че тя ще се развие като в Херсонска област, а не както в Харковска област - ако си спомняте, имаше около месеца, два бойни действия, които не даваха почти никакъв резултат, докато не се стигне до пробив, който доведе до оттегляне на руските войски от Херсон. Ситуацията сега е дори по-тежка. Украйна напредва и то стабилно", смята военният експерт.

Гледайте целия разговор във видеото.