10 грешки, които интелигентните хора не повтарят

Кога една грешка започва да работи за нас

31.10.2015 | 15:00 Редактор: Мариета Иванова
10 грешки, които интелигентните хора не повтарят

Допускането на грешки е неизбежно, и докато всеки прави такива, не всеки успява да се поучи от тях.

„Някои хора повтарят дадена грешка отново и отново, пропускат да отбележат реален прогрес и не могат да разберат защо”, пише в публикация за Еntrepreneur.com президентът на TalentSmart  и съавтор на „Емоционална интелигентност 2.0”  Травис Брадбъри.

Признаването на грешка атакува възприятието ни за собствена стойност, отбелязва още Брадбъри.  Вътрешната съпротива срещу признаване на грешки е особено изразена, ако е налице  неувереност в собствените качества и необходимост от постоянно външно потвърждение и одобрение.

Брадбъри цитира думи на Брус Лий, който подчертава, че „грешките винаги са простими, ако имаме куража да си ги признаем”.

Обръщайки внимание на грешките, ние инвестираме време и усилия в поправянето им”, коментира Джейсън Мозер, автор на проучване по темата в Лабораторията по клинична психология в Мичиганския държавен университет. „Резултатът”, по думите му, - „е това, което прави грешката да работи за нас”.

 Брадбъри отбелязва, че успешните и умни хора не са имунизирани срещу грешки. Това, което ги отличава е, че бързо осъзнават причините и никога не повтарят една и съща грешка два пъти. Той представя и списък на 10 нагласи, които интелигентните хора не споделят и благодарение на които не повтарят грешките си:

1. Сляпо доверие в някой или нещо, което е прекалено добро, за да е истина

 Брадбъри подчертава, че има хора, които са толкова харизматични и уверени, че успяват да увлекат след себе си много други. Те са очарователни и умеят да представят в розова светлина идеите и проектите си. И докато има хората, които действително са много успешни и имат желание да ви помогнат, интелигентните хора не забравят, че винаги е добре да зададат конкретни въпроси и да проучват в детайли предложението, преди да му се отдадат. Причината е, че са наясно, че наивността и липсата на внимателна проверка на прекалено добри, за да са истински предложения, могат да се окажат катастрофални.

2. Да постъпват по един и същи начин и да очакват различен резултат

 Алберт Айнщайн е казал, че е лудост да вършиш едно нещо отново  и отново и да очакваш различен резултат. Въпреки придобилата популярност на клише фраза, се оказва, че много хора твърдо се надяват, че две плюс две може да е равно и на пет.

Интелигентните хора напротив- веднъж, сгрешили, осъзнават, че без промяна на подхода  не е възможен различен резултат. И именно към тази промяна на подхода на проблема насочват усилията си, колкото и трудно да е това.

3. Пропускат да отложат удоволствието

Умните хора знаят, че удовлетворението не се постига бързо и усилената работа предхожда  наградата, отбелязва Брадбъри. Те също така знаят как да използват това за мотивация на всяка стъпка от процеса по пътя към успеха, защото знаят и каква е болката от това да се „продадат” евтино.

4. Действат без бюджет

Разписването и придържането към бюджет няма за цел само да ни държи уверени, че имаме достатъчно, за да платим сметките си. Интелигентните хора знаят, че изготвянето и спазването на стриктен бюджет означава, че няма да пропуснат възможност, защото са пропилели средствата си в непредвидени разходи. Бюджетите създават дисциплина, а тя именно е в основата на качествената работа.

5. Губят поглед от голямата картина

Брадбъри подчертава, че е много лесно да заровиш глава в непосредствената работа и по този начин да изгубиш поглед върху голямата картина. И допълва, че интелигентните хора знаят как да съотнасят дневните приоритети спрямо внимателно заложени дългосрочни цели. Това не означава, че не държат на малките победи, а показва, че са способни на дисциплина и умеят да гледат в перспектива. Животът е в голямата картина и ако загубиш поглед върху нея, страда всичко останало.

 6. Не са подготвени

Интелигентните хора не залагат на късмета, въпреки че подходящите обстоятелства също имат значение. Това, към което насочват усилия, е добре свършената работа и подготовка, тъй като именно по този начин могат да научат нещо.

7. Опитват се да бъдат някой, който не са

Има хора, които се изкушават да бъдат различни, от това, което са. И много често не успяват да осъзнаят отношенията, които са разрушили, работните позиции, които са загубили, и възможностите, които са пропуснали, следвайки подобно поведение. Истината е, че лъжливият имидж подронва доверието, което, както знаем- лесно се дава, но трудно се печели повторно.
Интелигентните хора, от друга страна, успяват да изградят открити отношения и осъзнават щастието и успеха, базирани на автентичността.

8. Опитват се да угодят на някой

Почти всички правят тази грешка, но интелигентните хора бързо осъзнават, че просто не е възможно да угодят на всички и затова не се и опитват да го правят. Те също така знаят, че в името на това да бъдат ефективни, трябва да развият кураж да водят парада, да правят избори и да взимат решения, преди всичко за себе си.

 9. Винаги са жертва

Много хора играят "жертви", търсейки съжаление от околните, за да постигнат целите си. Умните хора са осъзнали, че подобна манипулативна тактика винаги завършва със скърцане на зъби, когато истината бъде разкрита. Но има и един по-фин аспект в играта на жертва, посочва Брадбъри, и той се състои в това, че „жертвите” се отказват от силата си, прикривайки се зад манипулацията, което на свой ред поставя под съмнение и стойността на наградата, спечелена с подобни средства.

10. Опитват се да променят някой

Хората се променят единствено по собствено желание, подчертава Брадбъри. Въпреки това има хора, които целенасочено избират за събеседници и в обкръжението си хора с проблеми, мислейки че могат да ги „поправят”. Умните хора може и да са направили подобна грешка веднъж, но впоследствие осъзнават, че единствените, които ще успеят да променят са самите себе си. И затова избират да се обградят с позитивни хора и избягват взаимодействие с проблемни и потискащи ги индивиди.