9 неща, които емоционално интелигентните хора няма да направят

Успешните хора успяват да контролират емоциите си

03.10.2014 | 16:29 Редактор: Ирина Георгиева
9 неща, които емоционално интелигентните хора няма да направят

Успешните хора успяват да контролират емоциите си, посочва д-р Травис Брадбъри, автор на „Емоционална Интелигентност 2.0“ в профила си в Linked in. Според него контролът е свързан както с това, което лидерите не биха направили, така и с това, което ще направят.

Проучване на TalentSmart показва, че повече от един милион души по високите постове успяват да задържат емоциите си (Да бъдем точни - 90% от най-добрите лидери). Девет основни неща от изследването са направили голямо впечатление на д-р Брадбъри. Според него, ако им обърнете внимание, можете да увеличите емоционалната си интелигентност и ефективност.

1. Никой не може да помрачи радостта на емоционално сдържаните хора

Хората трябва да са господари над щастието си. Според д-р Брадбъри няма да успявате да контролирате емоциите си, ако се чувствате удовлетворени, когато се сравнявате с колегите си. Когато емоционално интелигентните хора се чувстват щастливи от постигнатото, няма да позволят на никой да им отнеме това чувство. 

Успешните лидери са наясно, че е невъзможно да "изключат" емоциите си към мнението на другите и винаги се опитват да го възприемат със "зрънце сол". По този начин, независимо какво другите мислят или правят, собствената ви стойност идва от самите вас.  Независимо от това какво другите хора мислят за вас в определен момент, едно нещо е несъмнено - никога няма да си толкова добър или лош, колкото казват, че сте.

2. Емоционално сдържаните хора никога не забравят

Емоционално интелигентните хора бързо прощават, но това не означава, че забравят. Те свързват прошката с начина, по който човек продължава след като сгреши. Емоционално интелигентните хора не задълбават в чуждите грешки. Те бързо ги пропускат, но настояват да не се повтарят.

3. Успешните лидери "не умират" в битка

Емоционално интелигентните хора знаят колко важно е да живеят, за да преборят още един ден. Ако задълбаете в един спор, то след време сериозно може да ви навреди. Когато успешно успеете да разгадаете емоциите си, то вие сте в състояние да разрешавате споровете мъдро.

4. За емоционално сдържаните хора перфектността не е приоритет

Успелите хора знаят, че перфектността не съществува. Човешките същества, поначало са грешни. Когато целта е перфектността, винаги ще имате чувството, че нещо не е както трябва и ще прекарвате времето си мислейки за това, какво е трябвало да направите, вместо да се наслаждавате на успеха си.

5. Емоционално интелигентните не живеят в миналото

Провалът може да ерозира самочувствието и да ви накара трудно да повярвате в добрите резултати в бъдеще. Емоционално интелигентните хора знаят, че успеха се крие в способността им да се издигнат от провала. Това обаче няма да е възможно, ако живеят в миналото. Миналото често се превръща в това, което пречи на един човек да продължи напред.

6. Успешните лидери не се спират над проблемите

Емоционалното състояние се определя до известна степен от това как фокусирате вниманието си. Ако се съсредоточите само върху проблемите си, то ще изпитвате негативни емоции и стрес, а те се отразяват отрицателно върху работата. Емоционално интелигентните хора насочват вниманието си не към проблема, а към неговото разрешаване. 

7. Емоционално интелигентните хора не общуват с отрицателни хора

Отрицателните хора се занимават само с техните проблеми и не търсят начин за решаването им. Успешните хора трудно слушат оплаквачи и го правят само, за да не ги помислят за груби или невъзпитани. Има обаче тънка линия между слушането и "навлизането" в тяхната емоционална спирала, за това експертите съветват да се дистанцирате.

8. Успешните хора не таят злоба

За стреса са отговорни негативните емоции, произлезли от гнева. Негативните емоции, които идват с гнева са отговорни за стреса. Само като си помислите за нещо лошо и мозъкът автоматично изпраща сигнали към тялото ви - "Бори се или бягай". Когато предстои заплаха, тази реакция е от съществено значение за оцеляването ви. Не е хубаво обаче, ако продължавате да мислите за една "заплаха" твърде дълго време и емоционално интелигентните хора знаят това.

9. Емоционално интелигентните хора няма да се съгласят с нещо, освен ако наистина не го искат

Изследване, проведено в Университета в Калифорния показва. че колкото по-трудно казвате "НЕ", толкова по-лесно се изтощавате и дори депресирате. "Не" е мощна дума, която не трябва да се страхувате да използвате. Когато се наложи да казват "не", емоционално интелигентните хора, избягват фрази като: "Аз не мисля, че може да ..." или "Не съм сигурен, че...". Казването на "НЕ" позволява да изпълнявате задълженията си по-добре.