Три грешки, които успешните хора не правят

Едно от първите неща, които ще забележите, e, че успешните хора нямат манталитет на жертва или обвинител

17.06.2014 | 15:45 Редактор: Мариета Иванова
Три грешки, които успешните хора не правят

Има много неща, които водят към успех, и няколко универсални бариери пред постигането му, отбелязва в свой пост в LinkedIn един от най-успешно продаваните автори на бизнес литература Бърнард Мар. Наблюденията му над живота на успешните хора сочат, че те избягват три типични грешки, които редица други, допускат.

Грешка номер едно: Следване на тенденциите

Мар казва, че често има усещане, че трябва да се хвърля на всяко нововъведение и да опитва всяко ново „нещо“.

„Понякога определяме тази склонност като „синдром на блестящия обект“, коментира Мар и допълва, че „скачането след всяко ново нещо няма да остави време за развитие на   разбирането в дълбочина и преследването на ученето през целия живот“.

Вместо да се занимавате с последните тенденции, фокусирайте енергията си върху това да разберете същността на това, в което искате да успеете и игнорирайте останалото.

„Например, ако искате да успеете в продажбите или маркетинга, може да се насочите да учите психология, вместо последните схеми на маркетинга в социалните медии“, коментира Мар.

Грешка номер две- Отказват да поемат отговорност

„Едно от първите неща, които ще забележите, е, че успешните хора нямат, манталитет на жертва или обвинител“, коментира Мар. Когато нещата тръгнат към провал, успешните хора няма да кажат: „Не успях, заради X” или „ Всъщност това е грешка на Джон“. Вместо това те поемат отговорност и застават зад грешките си.

„Вярвам, че ключът тук е, че при заставането зад грешката, сме по-склонни да се поучим от нея и сме по-малко склонни да я повторим“, коментира още експертът.

Грешка номер три – Опитват се да вървят сами

Едно от ключовите неща, които успешните хора правят, е да се обградят с други успешни хора, обяснява Мар.

„Никой човек не е остров и затова обграждането с умни хора може да ви помогне да различите успеха от провала“, коментира експертът.

Още по темата

Мар казва, че избягването на тези грешки може да помогне за успех в работата или по дадена задача или цел, но за истинския успех е необходимо още да сте щастливи.

„Само, когато постигнете щастие и баланс, може да успеете в друга област на живота“, обобщава той.