10 знака, че компанията има сериозен проблем с корпоративната култура

Още на първото интервю може да откриете знаци, които да ви покажат каква е работната атмосфера в компанията

01.06.2014 | 20:45 Редактор: Мариета Иванова
10 знака, че компанията има сериозен проблем с корпоративната култура

Успешните хора са склонни да работят за победители и е доказано, че добрата корпоративна култура носи дългосрочни финансови резултати. Ако има щастие на работното място, то и животът ви ще е по-добър, отбелязва в публикация за Forbes главният изпълнителен директор на световната дигитална рекламна агенция Possible- Шейн Атчисън. Той отбелязва, че изненадващо малко хора като отидат на интервю за работа задават въпрос, свързан с корпоративната култура.

Как обаче да разберете изобщо нещо за културата в компанията от едно единствено интервю? И дори да не ви се вярва – има как, пише Атчисън.Той допълва, че дори и да не съборят компанията, има показатели, които говорят за сериозни проблеми в комуникацията и взаимодействието в работната среда, които на свой ред рефлектират върху представянето.

Атчисън изтъква 10 негативни сигнала за корпоративната култура, които могат да бъдат забелязани още при първото интервю.

1. Правят голяма работа от масата за тенис. Да имате маса за тенис е добре – да се хвалите с нея, обаче- не е. Защо? Корпоративният свят някак приравни притежанието на маса за тенис, заради изтъкването на забавната и приятелска култура в офиса. Ако потенциалният ви работодател акцентира върху наличието на маса за тенис, джага и други подобни средства за отмора, това може да е знак, че просто отмята показатели в някакъв престижен списък, отколкото да осигурява на служителите, това от което те наистина имат нужда.

Още по темата

2. Работното място прилича на бунище. Ако влизайки в един офис, видите струпани кашони по коридорите, прибрани накуп столове в заседателната зала и т.н. едно е ясно- на никой не му пука за работното място.  И вероятно има основателна причина за това.

3. Само мениджърите имат офиси. Работна площ, разделена на малки кутийки за всички служители с изключение на шефовете, показва йерархична структура, в която обикновено има противоречие между ръководство и служители.

 4. Никой не говори за култура. Компаниите би трябвало да се опитат да ви продадат своята култура. Ако човекът, който ви интервюира иска само ви разпитва за квалификациите ви, се запитайте какво не ви казва за работната обстановка.

5. Лидерството демонстрира лоша култура. Културата винаги тръгва от върха. Не винаги ще имате възможност да се срещнете с представител на висшия мениджмънт, но вероятно може да потърсите видео за компанията. Вашата първоначална реакция ще ви покаже много как ще се чувствате, ако работите за тази компания.

6. Интервюиращият говори за превъзходство. Всяка организация преследва успех. Това е даденост. Компания, която набляга на високите постижения, може също така да налага на своите служители и непостижими стандарти. И тогава- вместо да се фокусирате върху задълженията си, ще се притеснявате за работното си място.

7. Работното място просто изглежда странно. В едно щастливо работно място трябва да се тананика. Би трябвало да има хора, които да са прави, да се движат наоколо и да говорят помежду си. Не би трябвало да изглеждат отегчени или стресирани. Затова огледайте наоколо и се запитайте дали обикновеният човек в офиса изглежда щастлив или не.

Още по темата

8. Ценностите на компанията са окачени на стената. Ако видите това, не си губете времето с интервюто. Просто се насочете към най-близкия изход.

9. 17 часът е и всички са затънали в работа. Ако има възможност, си уговорете по-късен час за интервю. 17 часът ви дава страхотни възможности да видите как компанията управлява баланса между работата и живота на служителите си. Няколко души да работят до късно е добре, но трябва да видите и такива, които да приключват работа.

10. Ако ви попитат дали имате въпрос, може да попитате това: „Колко време прекарвате с вашите колеги след 17 часа и какво правите?” Един от добрите отговори е – пием бира и гледаме футбол. Сред лошите са всички, свързани с работа, освен ако това се случва само от време на време.

Много хора биха казали, че офисът е просто място за работа. Ако имате възможност да избирате, обаче, се насочете към компания с добра култура. Така ще бъдете по-щастливи и кариерата ви ще извлече ползи от това.


 

 


коментирай >
ТV Програма
Сега
Следва
гледай на живо Video пълна програма