Камерън позволи на министрите да правят кампания за излизане от ЕС

Правителството ще направи препоръка към британските граждани какво да изберат

05.01.2016 | 18:44
Камерън позволи на министрите да правят кампания за излизане от ЕС

Британският премиер съобщи в парламента, че министрите са свободни да правят кампания както за, така и против оставането на страната в ЕС, съобщи ББС.

На 5 декември Камерън каза, че правителството ще направи препоръка към британските граждани какво да изберат, но че членовете на кабинета могат да вземат лични решения.

Референдумът за или против оставането на Великобритания в ЕС ще се проведе преди 2018.

Редица министри са смятани за привърженици на вот за напускане на общността. Камерън се очаква да агитира за оставането на страната в ЕС, въпреки че каза, че не изключва нищо, ако не получи както иска на преговорите с Брюксел.

Ако премиерът бе решил да поиска колективна отговорност на правителството, щеше да е принуден да уволнява министрите, които не са съгласни с него, пише ББС.

 

Камерън каза пред депутатите:

"В края на краищата британският народ ще определи бъдещето на тази страна като гласува ЗА или ПРОТИВ членството в реформиран Европейски съюз на референдума, който само ние обещахме и който само правителство с консервативно мнозинство успя да подготви".

Лидерът на лейбъристите Джереми Корбин каза, че Камерън "никога не е искал" референдум и че другите европейски лидери можели да го забележат чрез исканията му за преговори, които "са блъф, смокиново листо за политиката на консерваторите", цитира ББС.

Великобритания ще проведе референдума до края на 2017 дали да остане член на ЕС. Това бе обещанието, с което консервативната партия спечели изборите. Камерън обяви решението през януари 2013.

Около 40% от британците не искат да са в ЕС, показват проучванията от септември, 2015 на сайта YouGov.