Меркел и Оланд предупредиха Камерън да уважава европейските принципи

Европейски съвет в Брюксел на 17 декември

18.12.2015 | 08:13
Меркел и Оланд предупредиха Камерън да уважава европейските принципи

Френският президент Франсоа Оланд и гермарнският канцлер Ангела Меркел казаха, че принципите на ЕС за свободата на движение трябва да бъдат спазвани, съобщи Ройтерс.

Лидерите на ЕС участваха в среща в Брюксел в четвъртък вечерта. Забележките бяха отправени на вечерята, на която обсъдиха четирите искания на Великобритания за реформи в ЕС.

Франсоа Оланд каза, че двете по-чувствителни теми са достъпът до социални помощи за мигрантите в ЕС са обвързани със свободата на движение, както и че не бива да се пречи на интеграцията на нови страни в общността.

Оланд каза, че британските искания трябва да бъдат свързани с принципите на съществуващите европейски договори.

„Може да има корекции, но европейските принципи, правила и договори трябва да се спазват“, каза френският президент.

След вечерята германският канцлер Ангела Меркел каза, че ще бъде трудно да се изпълнят британските искания за промени в европейските правила за мигрантите, но че има желание сред всички страни-членки за постигане на споразумение.

„Казах много ясно, че сме готови за компромис, но винаги на основата на запазване на основните европейски принципи, които включват ненарушение на правото на свободно движение“, каза Меркел пред репортери.

Меркел добави, че нови преговори по исканията на Камерън може да има до следващата среща на върха през февруари.

В Брюксел Дейвид Камерън поиска европейските лидери да подкрепят „значителни реформи“ и да покажат гъвкавост по миграцията, от които се нуждае Великобритания, за да може да убеди избирателите да гласуват за оставане в общността.

По време на най-дългото си обръщение за петте години, в които участва в Европейски съвети, Камерън каза на останалите 27 лидери от ЕС, че ако искат да запазят Великобритания като член на ЕС след референдума, който обеща да проведе до две години, трябва да вземат мерки за миграцията.

Камерън каза, че е уверен, че ще се намерят решения на заседанието на Съвета на 18 февруари.

След като каза на репортерите, че „ще се бие за Британия в нощта“, Камерън проведе дискусия, продължила три часа и завършила малко преди полунощ, без „евро-спорове“, които са запазената марка на британските преговори в Брюксел“, съобщава Ройтерс.

„Трудно е. Много трудно да се изведе Великобритания от още по-тесен съюз“, каза Камерън.

Другите лидери на вечерята казаха, че искат да помогнат на Камерън да запази втората по големина европейска икономика и една от най-големите военни сили в ЕС. Но няколко от тях настояха, че промяната в европейските договори не се обсъжда изобщо.

Полският премиер, Беата Шидло, чиято страна вече има близо милион граждани, живеещи във Великобритания, напусна срещата без коментар.

По-рано тя и лидерите на други три бивши комунистически централноевропейски страни заявиха в обща декларация, че не искат да приемат промени в европейските закони, които биха означавали дискриминация срещу техните граждани или ограничение на правото на свободно движение.

/Снимки: правителствен пресцентър/