Турция получила исканите координати на Турски поток

До седмица в Анкара чакат и технико-икономическата обосновка на проекта

16.06.2015 | 11:17 Редактор: Мариета Иванова
Турция получила исканите координати на  Турски поток

„Газпром“ е изпратил на Турция исканите координати на сухопътното трасе на „Турски поток“. Това е съобщил енергийният министър на Турция Танер Йълдъз, цитиран от РИА Новости, пише Investor.bg.

„Сега е необходимо да получим предварителните разрешения по технико-икономическата обосновка на проекта“, коментира Йълдъз пред агенция Sputnik. Очакванията му са Анкара да получи необходимата документация до края на седмицата.
Турският енергиен министър обаче подчертава, че преговорите са в ход само що се отнася до първата тръба на „Турски поток“, която трябва да захрани Турция с природен газ. Нейният капацитет е 16 млрд. куб. метра природен газ годишно.

Плановете на Русия са „Турски поток“ да замести „Южен поток“ и да бъде с капацитет от 63 млрд. куб. метра. По-голямата част от количествата суровина – 47 млрд. куб. метра, ще бъдат предназначени за европейските клиенти на „Газпром“.

Те ще могат да купят газа от хъб на турско-гръцката граница. Или поне това са изявленията на ръководителите на газовия гигант. Официално страните, участващи в „Южен поток“ още не са уведомени за прекратяване на проекта.

В момента коментарите са „Турски поток” да излезе на турския бряг край селото Каякей и да премине през територията на Турция до газов хъб на гръцката граница. Дължината на това трасе е около 1,1 хил. километра. Оттам тръбите трябва да поемат към Европа – през Македония, Сърбия, Унгария до Австрия.

В събота в Баку се проведе разговор между руския президент Владимир Путин и турския му колега Реджеп Таип Ердоган. Сред темите, които двамата държавни глави обсъдиха, беше „Турски поток“, развитието на ядрената енергетика в Турция и ситуацията в Украйна. Танер Йълдъз беше категоричен, че Путин и Ердоган са обсъдили реализацията само на първата тръба по проекта.

Преди време беше определена и морската част на новия газопровод – той повтаря 2/3 от трасето на „Южен поток“, но тръбите вече завиват към турския бряг.

Едва преди седмица за първи път беше представена и цената на изграждането на първата тръба на газопровода – към 3,3 млрд. евро.