ЕК даде още време на Газпром за защита по антимонополното дело

Ако тези подозрения бъдат доказани, Газпром може да получи солена глоба от ЕК

09.06.2015 | 13:21 Редактор: Ирина Георгиева
ЕК даде още време на Газпром за защита по антимонополното дело

ЕК даде още време на руския енергиен концерн "Газпром" за защита по антимонополното дело, което започна на 22 април, съобщи Reuters като се позова на свои източници.

Когато Брюксел обяви началото на процедурата срещу руската компания, беше даден срок от 12 седмици, в които "Газпром" да отговори на обвиненията и да защити политиките си, пише Investor.bg. Сега срокът е удължен до средата на септември, твърдят източниците на агенцията.

"Газпром" беше обвинена в обявяване на прекомерно високи цени за клиентите си в Централна и Източна Европа и по-точно в осем държави – България, Чехия, Естония,Унгария, Литва, Латвия, Полша и Словакия. Руската компания е блокирала и развитието на конкуренцията в посочения регион, сочат подозренията на ЕК.

Това представлява злоупотреба с господстващо положение.

Ако тези подозрения бъдат доказани, "Газпром" може да получи солена глоба от ЕК. Европейското законодателство предвижда санкции при подобни случаи в размер на до 10% от годишния оборот на компанията за периода на нарушението в региона, в който то е извършено.