Мартин Владимиров: Повечето послания за големи газови проекти са геополитически пушек

Икономическа логика в момента има за тръба към Син поток, коментира експертът

03.06.2015 | 21:47 Редактор: Мариета Иванова
Мартин Владимиров: Повечето послания за големи газови проекти са геополитически пушек

Като „геополитически пушек” определи посланията от последните дни и месеци за изграждането на големи газови проекти за пренос на газ към Западна Европа експертът от Центъра за изследване на демокрацията Мартин Владимиров. Той подчерта, че единственото ясно послание от руска страна е, че се строи тръба през Черно море към Турция.

По думите му посланията за изграждане на тръби за пренос на газ към Западна Европа идват по-скоро от страни, които имат свои интереси да се случат, като Словакия, Сърбия, Македония и др. Той допълни, че много правителства са използвали в кампаниите си като ПР послания за изграждане на големи газови проекти, които да осигурят работни места и ще са полезни за икономиката.

Владимиров изтъкна, че икономическа логика до момента има само за тръба към „Син поток”.

Той посочи, че с оглед на прогнозите за увеличаване на потреблението на газ в Турция изчисленията сочат, че страната ще потребява около 16 млрд. кубически метра газ.

„Оттам отпада логика  Газпром да строи тръба за милиарди долари, при условие, че може да се запълни на 25% от капацитета, и ако няма клиент за този газ, тогава каква е икономическата логика за инвестицията”, коментира експертът.

Той коментира, че базираният на интерконектори Eastring- от Словакия през Румъния и България, е много скъп проект и на първо време може да си позволи да се запълни до 35 млрд. кубически метра газ на север.

Владимиров допълни, че за осигуряване на количествата газ се разглеждат като източници, както Азербайджан, така и Русия.