ЕП призовава за избирането на нов временен президент на FIFA

Членовете на ЕП подчертават, че са необходими спешни и дълбоки структурни реформи във FIFA

11.06.2015 | 15:12 Редактор: Ирина Георгиева
ЕП призовава за избирането на нов временен президент на FIFA

ЕП смята, че последните обвинения в корупция срещу международната футболна федерация FIFA представляват сериозна заплаха за престижа и интегритета на световния футбол. В резолюция, приета на 11 юни, депутатите призовават за политика на нулева толерантност към корупцията във футбола.

Членовете на ЕП подчертават, че са необходими спешни и дълбоки структурни реформи в рамките на организацията.

Парламентът приветства оставката на президента на FIFA Йозеф Блатер и призовава федерацията да изберете временен лидер, който да го замести.

"FIFA трябва да въведе балансиран, прозрачен и демократичен процес на вземане на решения, включително за избирането на новия президент." - се посочва още в одобрената резолюция.

Домакинствата на първенствата през 2018 г. и 2022 г. може да се окажат недействителни, ако се докаже корупцията

Резолюцията на ЕП подчертава, че всички лица, замесени във финансови злоупотреби, трябва да бъдат освободени от длъжност, а всички решения, които са свързани с корупционни или престъпни дейности, трябва да бъдат преразгледани.

Депутатите подчертават значението на разследването на швейцарските и американските власти във връзка с определянето на домакинството на световните първенства през 1998 г., 2010 г., 2018 г. и 2022 г. съответно на Франция, Южна Африка, Русия и Катар.

ЕП приветства изявлението на шефа на изпълнителната комисия за одит и вътрешен контрол на FIFA, че даването на домакинството за Световната купа през 2018 г. и 2022 г. може да бъде обявено за невалидно, ако се появят доказателства, че то е било дадено в резултат на корупционни действия. 

Етичните стандарти трябва да бъдат под надзора на независим орган

Членовете на ЕП смятат, че след като корупцията във FIFA е "широко разпространена, системна и дълбоко вкоренена", футболната федерация трябва да предприеме мащабни реформи, включващи преразглеждане на устава, структурата, системата от правила и оперативните политики.

"Федерацията трябва да подобри своята прозрачност и отчетност, по-специално процеса на вземане на решения и възнагражденията на изпълнителното и висшето ръководство. Също така трябва да се въведе ограничение на мандата и независима надлежна проверка на членовете на изпълнителния комитет на FIFA." - се подчертава в текста.

Евродепутатите призовават FIFA да следва строги етични стандарти и правила за поведение на ръководството и изпълнителния комитет под надзора на независим контролен орган.

ЕС и страните членки трябва да съдействат изцяло на разследванията 

Членовете на ЕП призовават ЕС и страните членки да съдействат изцяло на текущите и бъдещи разследвания на корупционни практики във FIFA. Трябва да се задълбочи сътрудничеството в областта на правоприлагането чрез съвместни екипи за разследване между органите на прокуратурата и да се вземат всички необходими мерки за справяне с всички признаци на корупция от страна на длъжностни лица на FIFA и на националните футболни асоциации на територията на Европа, се казва още в текста. 

Европейските игри в Баку и политическите затворници в Азербайджан

Провеждането на Европейските игри в Баку (Азербайджан) по време, когато повечето от защитниците на човешките права в страната са в затвора, беше тема на пленарен дебат на 10 юни. Евродепутатите поискаха от Съвета на министрите на ЕС да призове олимпийските комитети и големите спортни федерации да включат спазването на човешките права като критерий при определянето на държавите домакини на международни спортни събития.

Повечето членове на ЕП отбелязаха, че големите спортни събития имат важни икономически и политически последици и изразиха загриженост, че авторитарните режими може да използват тези събития, за да повишат международния авторитет на страните си.