Жертвите на земетресението в Непал са близо 2000

ООН готви мащабна операция за оказване на помощ

26.04.2015 | 10:13 Редактор: Георги Стоянов
Жертвите на земетресението в Непал са близо 2000

Над 1900 са вече загиналите при разрушителното земетресение вчера в Непал, предадоха световните агенции. Данните са противоречиви, но броят на жертвите расте.

Още по темата

Според АП, която цитира непалските власти, загиналите до момента са най-малко 1970, като само 60 от тях не са в Непал. В столицата Катманду трусът е отнел живота на 721 души. Ранените в страната са поне 5000.

ООН подготвя мащабна операция за оказване на помощ на Непал, съобщи генералният секретар на организацията.

"ООН помага на непалското правителство да координира международните издирвателно-спасителни действия и подготвя голяма операция за оказване на помощ. Вече е ясно, че са
загинали много хора.

Освен това са нанесени значителни и необратими щети на културно-историческото наследство на Непал", отбеляза Бан Ки-мун.

От името на международната организация той изказа дълбоки съболезнования на непалското правителство и всички засегнати от стихията. Генералният секретар благодари на сътрудниците на службите за спешна помощ, които работят денонощно, опитвайки се да спасят живота на хората.

Според посолството на България в Индия, акредитирано и за Непал, към момента няма данни за пострадали българи след разрушителното земетресение.