Земетресението в Непал: най-малко 618 загинали и над 400 ранени

Земетресението предизвика лавина на връх Еверест, има 8 жертви и най-малко 30 ранени

25.04.2015 | 14:52 Редактор: Георги Стоянов
Земетресението в Непал: най-малко 618 загинали и над 400 ранени

Летището в Катманду. Снимка: Reuters

Най-малко 618 души са загинали при опустошително земетресение с магнитуд 7,9 в Непал, съобщава БНР.

Говорител на непалското министерство на вътрешните работи съобщи, че най-голям е броят на жертвите в столицата Катманду и съседния град Бактапур. Епицентърът на труса, с дълбочина едва 2 километра, е бил на 80 км източно от непалския град Покхара.

Още по темата

„Има опустошителни разрушения в района на епицентъра на земетресението на около 80 км. от Катманду, както и в самата столица. Разрушени са много сгради, сред които и историческата кула Дхарaхара, датираща от 19-ти век. Продължаваме да събираме информация”, заяви непалският министър на информацията Минендра Риджал.

По последни данни най-малко един човек е загинал и още 50 са блокирани под развалините на кулата, която е сред основните забележителности на Катманду. 

Очаква се броят на жертвите да достигне стотици, тъй като все още не е постъпила информация за загиналите и разрушенията в района на епицентъра на труса.

Земетресението, което бе последвано от няколко вторични труса, е усетено още в Бангладеш, както и в Делхи и други градове в Северна Индия.

Трусът предизвика лавини по склоновете на Еверест. 8 души са загинали при затрупване на базовия лагер на Еверест, обявиха от непалското министерство на туризма. Сред загиналите са алпинисти и шерпи. Има над 30 ранени.

Лавината паднала между ледника Кумбу и базовия лагер, съобщи Анг Тшеринг ог непалската планинарска асоциация. Подробности не са известни поради смущения с комуникациите с базовия лагер.