Утроява се финансирането на мисиите за патрулиране в Средиземно море

На срещата на ЕС е била обсъдена възможност за провеждане на военна операция срещу трафикантите

24.04.2015 | 09:41 Редактор: Ирина Георгиева
Утроява се финансирането на мисиите за патрулиране в Средиземно море

Тройно се увеличава бюджета за морската операция "Triton" в Средиземно море. Това съобщи председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер след извънредна среща на върха на ЕС за миграцията, която се проведе вечерта на 23 април.

"Взехме решение да увеличим бюджета на операцията до 120 милиона евро годишно." - заяви председателят Юнкер.

Срещата бе свикана, след като на 19 април близо 900 мигранти се удавиха след преобръщането на кораб, плаващ от Либия, припомнят от БТА. Едва 28 души оцеляха при трагедията. Германия и Франция обещаха да изпратят допълнително по два кораба, а Великобритания - три за операциите на ЕС за наблюдение и спасяване на мигранти в Средиземно море, предаде Associated Press.

"Лидерите обещаха значително по-голяма подкрепа, включително много повече плавателни съдове, летателни апарати и експерти, отколкото се очакваше преди срещата." - заяви председателят на Европейския съвет Доналд Туск. Той изрази също намерението на евросъюза да разшири сътрудничеството си със страни, от които пристигат мигранти. 

Блокът ще проучи начини да издирва и унищожава плавателни съдове, които може да бъдат използвани от трафиканти на хора, каза още Туск. По думите му ЕС възнамерява също да опрости процеса за предоставяне на визи и убежище и за връщане на онези, които са получили отказ за убежище.

Европейските лидери са се договорили да възложат на върховния представител за външната политика и сигурността Федерика Могерини да изготви до края на юни предложения за залавяне на трафикантите на мигранти и унищожаване на техните плавателни съдове.

"Искаме да действаме бързо. Затова ще утроим финансовите средства за съответните мисии на Frontex, ще ги подобрим осезателно. От името на Германия мога да добавя: ако се окаже, че парите не са достатъчни, ще трябва отново да обсъдим това. Парите не трябва да бъдат въпрос тук. На първо място и преди всичко сега ние трябва да спасяваме животи и да вземем правилните мерки, за да направим това." - изтъкна германският кацлер.

Още по темата

Британският премиер Дейвид Камерън заяви, че Великобритания ще съдейства на операцията с кораба Bulwark, един от най-големите плавателни съдове в британските ВМС, както и с два патрулни кораба и три хеликоптера. Той обаче даде да се разбере, че британската подкрепа няма да включва и приемане на част от бежанците.

На срещата на ЕС е била обсъдена възможност за провеждане на военна операция срещу трафикантите, превозващи през Средиземно море мигранти от Африка към Европа, но не е било взето съответно решение, каза финландският премиер Александер Стуб, цитиран от ТАСС.

Докато лидерите на ЕС обсъждаха на 23 април мерките за разрешаване на проблема с миграцията, италианската брегова охрана получи сигнал за бедствие и спаси 84 мигранти, очевидно от Субсахарска Африка, от потъваща гумена лодка на около 35 мили от бреговете на Либия. 


  • Октомври 2013: Над 360 души, предимно еритрейци и сомалийци, умират, защото лодката им потъва край Лампедуза.
  • Септември 2014: Най-малко 300 имигранти се удавиха край Малта. Оцелелите заявиха, те това е било "масово убийство".
  • Февруари 2015: Най-малко 300 мигранти се удавиха, след като лодката им напусна либийското крайбрежие в лошо време.
  • 12 април 2015: Поне 400 мигранти се удавиха, след като корабът им се преобърна извън Либия.
  • 19 Април 2015: Около 650 имигранти се удавиха, когато лодката им се преобърна в либийските води южно от Лампедуза.
  • 20 април 2015: Ветроходна лодка с десетки мигранти заседна край Родос
  • 20 април 2015: Изпратен е сигнал, че кораб с над 300 души на борда потъва в Средиземно море
  • 21 април 2015: 446 мигранти са спасени на около 15 км югоизточно от бреговете на Калабрия. Те са слезли в Аугуста, Сицилия
  • 21 април 2015: 112 мигранти са взети от брегова охрана на около 90 км североизточно от Триполи. Те са стигнали до бреговете на Лампедуза
  • 22 април 2015: Повече от 600 мигранти, достигнаха до италианските брегове​
  • 23 април 2015: Италианската брегова охрана спаси 84 мигранти, най-вероятно от Субсахарска Африка, от потъваща гумена лодка на около 35 мили от бреговете на Либия;

/Снимка: International Organization for Migration/