Лавров: САЩ подстрекават към военно решение на конфликта в Украйна

Среща на ниво заместник-министри може да се състои в „нормандски формат“ идната седмица

19.03.2015 | 17:49 Редактор: Мариета Иванова
Лавров: САЩ подстрекават към военно решение на конфликта в Украйна

Следващата седмица може да се проведе министерска среща в „нормандски формат“, заяви руският външен министър Сергей Лавров, предава ТАСС.

"Мисля, че е назрял моментът за разговор в "Нормандски формат", съобщи Лавров на пресконференция, цитиран от БТА.- „Обърнах се към моите колеги - външните министри на Германия и Франция - с предложение спешно да се предприемат стъпки с цел да не се допусне ситуацията да тръгне надолу", заяви той.

"В момента има общо разбиране, че следващата седмица може да се проведе среща в "нормандски формат" на ниво  заместник-министри на външните работи, като се има предвид изострената ситуация, не изключвам нивото да бъде повишено", каза Лавров.

По думите му САЩ приветстват действията на Киев, подкопаващи Минските договорености, и следователно подстрекават към военно решение на проблема.

"Тези дни САЩ говорят не само за засилване на санкциите, а и за необходимост от доставяне на оръжия в Украйна", каза той.

"Налице е доста парадоксално явление, при което грубото нарушаване на задълженията по Минските договорености от 12 февруари от страна на украинското ръководство се приветства от ръководството на САЩ", заяви Лавров.

Той изтъкна, че вчера "било съобщено за телефонен разговор  между вицепрезидента на САЩ - Джоузеф Байдън,  и президента на Украйна- Петро Порошенко, при който американският представител приветствал закон (за особения статут на определени области в Източна Украйна), приет от Върховната рада на 17 март".

"Щом Вашингтон приветства действия, които подкопават Минските договорености, тогава остава само да се направи изводът, че САЩ подстрекават Киев към военно решение на проблема", заяви Лавров.