Донбас може да има специален статут само след местни избори

Идеята е заложена в проектопостановление на украинския парламент

16.03.2015 | 16:06 Редактор: Мариета Иванова
Донбас може да има специален статут само след местни избори

Законопроект за промени в украинския закон за специален политически и икономически статут на "някои райони от Донецка и Луганска област", контролирани от проруските сепаратисти, предвижда "специалният ред на местното самоуправление" да бъде осъществяван само от местни органи, избрани на предсрочни избори, пише ТАСС.

"Донбас ще има специален статут само след местни избори", посочва агенцията, цитирана от БТА. ТАСС се позовава на текст, внесен от президента Петро Порошенко и регистриран днес в системата на Върховната рада.

По-рано представители на сепаратистите призоваха в съвместно обръщение Върховната рада да приеме постановление за специален статут на региона. Но "партията на войната не бива да се възползва от приемането на такова постановление, за да ревизира самия "Закон за специален статут" (от миналата есен, б. р.) и да внесе поправки в него", предупредиха те.
Минските споразумения предвиждат, както местни избори според украинското законодателство, така и специален статут на някои райони от Донецка и от Луганска област; освен това, реформа на конституцията и децентрализация на властта. До 14 март Върховната рада трябваше да определи с постановление районите със специален статут, но то още не е прието.

Тези дни лидерите на т. нар. народни републики в Донбас Александър Захарченко и Игор Плотницки отправиха молба до германския канцлер Ангела Меркел и френския президент Франсоа Оланд като гаранти на Минските споразумения да упражнят натиск върху Киев, за да спазва споразуменията от Минск.

Върховната рада информира на сайта, си, че следващото пленарно заседание е насрочено за 17 март.

Украинската Радикална партия няма да подкрепи готвеното проектопостановление, тъй като делегатите на скорошния й конгрес са забранили това на парламентарната й фракция и на водача й, заяви днес в парламента лидерът на радикалите Олег Ляшко.

Докато регионът не бъде "освободен, за Донбас не може да има никакъв специален статут", каза той. Но партията с мнозинство в Радата - Блокът на Петро Порошенко, заяви, че ще подкрепи документа, и според украински експерти позицията на радикалите няма да е пречка за приемането му, добавя ТАСС.