Щайнмайер призова Украйна да се придържа към реформите

Германският външен министър увери Украйна в подкрепата на страната му

16.03.2015 | 15:36 Редактор: Мариета Иванова
Щайнмайер призова Украйна да се придържа към реформите

Украйна трябва да запази темпото на реформите, да изкорени корупцията и да подобри ефективността на държавната власт, призова днес германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, цитиран от ДПА и БТА.

"Трябва да положим всички усилия за запазване на постигнатото и за започване на политическият процес, който беше очертан в Минск", заяви Щайнмайер преди среща с украинския президент Петро Порошенко в Берлин. Германският външен министър
добави, че Украйна може да разчита на пълната подкрепа на неговата страна за прилагането на мирното споразумение, сключено през февруари в беларуската столица.

Щайнмайер определи неотдавнашното решение за увеличаване на броя на международните наблюдатели в Украйна и одобрения заем за 17,5 милиарда долара от Международния валутен фонд като успехи, които дават необходимата на Киев "глътка въздух".

Още по темата

Очаква се украинският президент да разговаря в германската столица с външния министър и с  канцлерът Ангела Меркел.

Порошенко пристигна вчера в Германия и се срещна с ранен украински войник в болница в Дрезден.

Конфликтът в Източна Украйна коментира и руският външен министър  Сергей Лавров. По думите му плановете на САЩ да доставят оръжия на Украйна са линия на поведение, която подкопава споразуменията от Минск, съобщават световните агенции.

"На първо място, ние се основаваме на това, че огромно мнозинство от европейците смятат подобен план за все по-опасен. Въпреки че в ЕС има и такива, които буквално подстрекават всички към започване на доставки на такива оръжия. Това е недвусмислена линия на сриване на минските договорености, на тяхно пряко нарушаване", заяви Лавров.

По думите му Русия е готова да участва в обсъждане на предложения за изпращане на миротворческа мисия в Източна Украйна, ако страните в конфликта са заинтересовани от това.

Според него участниците в конфликта трябва да се договорят за такава форма на наблюдение, която е взаимноприемлива.

По данни на украинската армия един военнослужещ е бил убит при боеве в Източна Украйна през последното денонощие въпреки прекратяването на огъня.

Това е първото съобщение за загинал украински войник от 11 март. През последните две седмици нападенията значително намаляват, което увеличава надеждите за изпълнение на мирния план, договорен през февруари в Минск, отбелязва Reuters.