ЕС призовава за широк съюз срещу тероризма

Нужен ни е такъв съюз, трябва да си сътрудничим по-тясно, заяви Федерика Могерини

19.01.2015 | 16:23 Редактор: Мариета Иванова
ЕС призовава за широк съюз срещу тероризма

Върховният представител на ЕС за външната политика Федерика Могерини призова за формиране на широк съюз за справяне с тероризма, включвайки и страните с доминиращо мюсюлманско население, съобщава BBC. Могерини е отправила призива по време на срещата на външните министри в Брюксел. Тя допълни, че трябва да има по-голямо сътрудничество, както с мюсюлманските страните, така и в самия Европейски съюз.

"Нужен ни е такъв съюз, трябва да си сътрудничим по-тясно", заяви днес върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Федерика Могерини. Тя се срещна днес с генералния секретар на Арабската лига Набил ал Араби.

Associated press посочва, че в съюза срещу тероризма ще се включат и арабските страни.

Срещата последва терористичните атаки в Париж, при която бяха убити 17 души и атитерористичните атаки в Белгия.

Двама от стрелците във френската столица посочиха, че причина за действията им са станали карикатурите на Пророка Мохамед и нанесената чрез тях обида.

Днес- 19 януари, в Чечня е организиран мащабен протест срещу карикатурите на Charlie Hebdo.

Преди срещата в Брюксел Могерини заяви: „Заплахата не е само тази, с която се сблъскахме в Париж, но се разпростира в още много други части на света, започвайки от мюсюлманските държави. Трябва да засилим нашия начин за сътрудничество на първо място с арабските страни и след това вътре в самия съюз. Имаме нужда да споделяме повече информация, трябва да си сътрудничим повече“.