45 църкви са опожарени в Нигер за последните няколко дни

Протести в редица мюсюлмански държави срещу Charlie Hebdo

19.01.2015 | 16:15 Редактор: Ирина Георгиева
45 църкви са опожарени в Нигер за последните няколко дни

45 църкви са опожарени в Нигер след като карикатурата на пророка Мохамед излезе на корицата на списание Charlie Hebdo, съобщава SkyNews. Най-малко петима души загинаха, а 128 бяха ранени в столицата Ниамей по време на протестите срещу карикатурата.

Припомняме, че на корицата на последния брой на сатиричното френско списание Charlie Hebdo, беше изобразен пророкът Мохамед, който държи надпис "Аз съм Charlie", а над него е изобразено "Всичко е простено". Изданието излезе, дни след атентата в Париж, при който бяха убити 12 души.

Физическото изобразяване на пророка Мохамед се смята за богохулство от много мюсюлмани, отбелязва телевизията. Няколко хиляди души протестираха и в чеченската столица Грозни на държавно - организиран митинг. Президентът на Чечения Рамзан Кадиров заяви на митинга:

"Това е протест срещу онези, които подкрепят публикуването на карикатурата на пророка Мохамед. Това е протест срещу тези, които обиждат мюсюлманската религия." - коментира той.

Демонстрантите скандираха "Allahu Akbar" ("Бог е най-голям") и пуснаха балони по време на събитието. 

Руската телевизия показа на живо кадри на хора, стичащи се към главния площад в Грозни малко преди речта на Кадиров - верноподаник на президента Владимир Путин, пише SkyNews. Това идва точно седмица, след като като руският външен министър Сергей Лавров взе участие в Републиканския марш в Париж.

Междувременно, стотици хора в Афганистран също протестираха срещу списанието. Те изгориха френското знаме и призоваха афганистанското правителство да намали дипломатическите си отношения с Франция.

Припомняме, че 17 души бяха убити във Франция само за три дни след нападението на офиса на Charlie Hebdo на 5 януари. Атаките на братя Куаши и Кулибали шокираха Франция и предизвикаха международна подкрепа, а на страниците на много вестници и списания можеше да се видят препечатани карикатури на сатиричното списание.

Решението на списанието да пусне нова карикатура на пророка Мохамед, обаче, предизвика недоволство сред целия мюсюлмански свят.

Предишните протести в Нигерия отнеха живота на 10 души и имаше ожесточени сблъсъци между демонстранти и полиция в Пакистан, Йордания и Алжир.