Денят ON AIR

Всеки делник от 19:15 часа
още

Смъртта на Раиси е голямо събитие, светът зависи от Китай и Русия

Тръмп е в състояние да повлияе на процесите във война, заяви Славчо Велков

20.05.2024 | 21:05 Редактор: Толя Стоянова

Иранският президент Ебрахим Раиси загина при катастрофа с хеликоптер. Машината му се е разбила в планински район на страната и е напълно изгоряла.

"Напрежението вече е налице и то не само в Близкия изток, а в международното пространство. Такъв тип инциденти се разследват много дълго и много прецизно. Вертолетите Bell са едни от най-сигурните, независимо, че са с по-стари системи. Това е събитие от много голям мащаб не само за Близкия изток, но за глобалния свят. Става въпрос за много голяма личност, един от изявените противници на Израел", коментира експертът по международна сигурност Славчо Велков в предаването "Денят ON AIR".

Международният наказателен съд излезе със заповед за арест на израелския премиер Бенямин Нетаняху, на министъра на обраната Йоав Галант и на още трима души, ръководители от "Хамас", за военни престъпления и престъпления против човечеството, включително водене на война чрез глад и престъпления срещу мирно население. По думите на Велков това е знак, че международното обществено мнение се обръща и все по-трудно понася онова, което наричаме "престъпления против човечеството" - няма да се позволява на политици да пренебрегнат общоприети човешки норми.

На въпрос дали ще ескалира войната в Ивицата Газа, експертът по международна сигурност отговори, че напрежението няма да спадне, но не очаква увеличаване на конфликта между Иран и Израел. Според Велков може да се стигне до ескалация на напрежението на руско-украинския фронт.

"Посещението на Путин в Китай, броени дни след полагането му на клетва като президент, обяви стратегическо споразумение в областта на ядрената енергетика и автомобилостроенето. Разбраха се, че евразийското пространство вече няма да се развива и да зависи от съюзи като ЕС, нещата в глобален план в бъдещ период ще зависят от политиката на Китай и Русия", каза Велков пред Bulgaria ON AIR.

Днес на посещение в Атина е египетският външен министър Самех Шукри заради мигрантските потоци от Египет към Гърция.

"Всеки ден стават инциденти. Ние няма да бъдем подминати от нещо подобно. Европа има своите проблеми, а начинът по който ще ги решава не предполага тя да действа върху други страни, включително Русия и Китай", добави Велков.

Той засегна и темата с изборите в САЩ. Според него Тръмп е в състояние да повлияе на процесите във война, но не бива "да се заблуждаваме, че една личност като американския президент няма да провежда и политика, която е насочена навън".

"Няма безопасни места в света", завърши Велков.

Гледайте целия разговор във видеото.