Обвиниха Нетаняху и Галант в изтребление на цивилни и причиняване на глад

Отговорни са за извършване на престъпления срещу човечеството, заяви Карим Хан

20.05.2024 | 18:54 Редактор: Толя Стоянова

След месеци на кръвопролития в Газа и взаимни обвинения между Тел Авив и групировката "Хамас", безпрецедентни действия от прокуратурата на Международния наказателен съд в Хага. Обвинителите поискаха арест за израелския премиер Бенямин Нетаняху, както и за лидери на "Хамас". Те са обвинени във военни престъпления и престъпления срещу човечеството.

Заради кървавото нападение срещу Израел от 7 октомври прокуратурата към Международния съд в Хага повдигна обвинения срещу лидера на "Хамас" - Яхия Синуар, лидера на бригадите Ал Касем - Мохамед Диаб Ибрахим ал-Масри и политическия лидер на "Хамас" Исмаил Хания.

"На базата на събраните доказателства и задълбочен анализ на нашия офис смятаме, че тримата лидери на "Хамас" са отговорни за извършване на престъпления срещу човечеството и военни престъпления като: унищожаване на цивилни, убийства на цивилни, взимане на заложници, изнасилване и сексуално насилие по време на задържане", заяви гл. прокурор към Международния наказателен съд Карим Хан.

Той осъди нападенията на ислямистката групировка от 7 октомври срещу Израел и поиска незабавно освобождаване на заложниците държани от "Хамас". Заради военния отговор на Тел Авив обаче и последвалата операция в Газа, обвинения за военни престъпления и престъпления срещу човечеството има и към израелския премиер Бенямин Нетаняху и министъра на отбраната на Израел Йоав Галант

"Израелският премиер Бенямин Нетаняху и военният министър Йоав Галант носят криминална отговорност за следните престъпления: изтребление на цивилни, причиняване на глад като военен метод, включително отказ на доставки на хуманитарна помощ, умишлено насочване на цивилни към зона на конфликт", добави Хан.

Той подчерта, че като доказателства на неговите думи има множество видео и аудиозаписи, снимки, военна документация, свидетелски разкази на очевидци и експерти, показания на лекари и интервюта с оцелели.

Предстои да се събере състав от съдии от Международния наказателен съд в Хага, който да разгледа цялата доказателствена част, за която говори Карим Хан. Това може да отнеме седмици и дори месеци.

124 държави са под юрисдикцията на Международния наказателен съд в Хага. Израел не е сред тях. САЩ също не са подписали споразумение, с което да признаят съда в Хага. Дори и съдът да издаде заповеди за арест на израелския премиер, военния министър и на високопоставените членове на "Хамас" това би означавало, че държавите, които не са под юрисдикцията на съда в Хага, няма да преследват на своя територия въпросните хора, които се издирват от съда, информира международният редактор на Bulgaria ON AIR Николай Грозданов.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 0
Лили Барута
преди 2 месеца
Тия трепаха и собствените си хора през втората Световна война, даже и в Концетрационите лагери Сигнализирай за неуместен коментар
2
1 rate up comment rate down comment 0
Гроби Таласъмо
преди 2 месеца
Винаги са го правили ( през вековете) правят го и сега Сигнализирай за неуместен коментар
1
1 rate up comment rate down comment 0
делито
преди 2 месеца
Хи, хи - и ся, ко прайм? Натаняху редом до Путин - и кой ще го играе "Карла дел Понте"? Сигнализирай за неуместен коментар