Бенямин Нетаняху все повече губи почва под краката си

Накъде ще поеме Израел?

20.05.2024 | 12:42 Редактор: Тодор Петров
Бенямин Нетаняху все повече губи почва под краката си

След министъра на отбраната Йоав Галант, и министърът от военния кабинет Бени Ганц, който е представител на опозицията, упрекна премиера Бенямин Нетаняху в липсата на стратегия във войната. И му постави ултиматум: военният кабинет трябва да има до осми юни следвоенен план за Ивицата Газа.

Нетаняху трябва да избере между ционизма и цинизма, между единството и разединението, между отговорността и беззаконието, между войната и катастрофата, настоява Ганц.

В противен случай той заплашва да напусне военния кабинет. Ганц е разработил план от шест точки, в който наред с другото иска международна администрация на Ивицата Газа, както и военната повинност да важи за всички граждани на страната, включително за ултраортодоксалните.

За десните в кабинета дипломацията е без значение - те не се притесняват и от евентуалното разпускане на военния кабинет. Финансовият министър Безалел Смотрих дори предложи израелската пехота да навлезе в Ливан и трайно да окупира Ивицата Газа.

Лидерът на опозицията Яир Лапид, който отказа участие във военния кабинет, е против този вид предложения и организира демонстрации в техен отговор. По време на поредния протест в Тел Авив той призова Ганц и Айзенкот да излязат от военния кабинет, като в този случай ерата на Нетаняху би приключила.

Ако те напуснат и ако военният кабинет се разпусне, това няма да доведе автоматично до нови избори в Израел, отбелязва ARD, цитирана от DW. Но значително ще засили призивите за тяхното провеждане в обществото и политиката.

Снимка: БГНЕС