Главният редактор на Charlie Hebdo: Карикатурите защитават свободата на религията

Религията не трябва да бъде политически аргумент

18.01.2015 | 11:52 Редактор: Ирина Георгиева
Главният редактор на Charlie Hebdo: Карикатурите защитават свободата на религията

Главният редактор на Charlie Hebdo Жерар Биар защитава спорните изображения на мюсюлманския пророк Мохамед, публикувани в изданието, като твърди, че анимационните пародии на религиозни фигури всъщност гарантират свободата на религията. 

Карикатурите гарантират свободата на религията, подчерта Жерар Биар за NBC. Според него рисунките "обявяват, че Бог не трябва да бъда публична или политическа, а лична фигура."

Това е първото интервю на Биар за американска телевизионна мрежа, след атаките в Париж и коментара на папа Франциск, че има граници в свободата на изразяване. Главата на римокатолическата църква заяви на 15 януари, че свободата на вярата е основно човешко право и никой "не трябва да го провокира, човек не може да обижда вярата на другите, хората не може да се "гаврят" с вярата."

Редакторът на Charlie Hebdo заяви, че "религията не трябва да бъде политически аргумент, защото ако излезе на политическата арена, ще стане тоталитарен аргумент". 

Интервюто на Биар идва на фона на яростните протести, избухнали в редица мюсюлмански държави срещу публикуваните от Charlie Hebdo карикатури на пророка Мохамед. Мюсюлмани излязоха по улиците на Пакистан, Алжир, Судан, Йемен, Сенегал и Нигер. В Алжир се стигна до сблъсъци, след като полицията не успя да овладее многохилядния протест, на който се скандираше „Аз не съм Шарли, аз съм Мохамед”.

Видео на Лъчезар Вълев: