Засилени мерки за сигурност в Европа

Белгийското правителство обяви нови мерки за справяне с тероризма

17.01.2015 | 09:58 Редактор: Ирина Георгиева
Засилени мерки за сигурност в Европа

Повече от 20 души са арестувани с Белгия, Франция и Германия, свързани или заподозрени за тероризъм. Белгия, подобно на Франция, разполага войски заедно с полицията, съобщава BBC.

Сигурността е затегната в няколко страни след атаките в Париж, при които загинаха 17 души. Увеличава се притеснението от това, че се завръщат все повече млади европейци, които са отишли да се бият на страната на бунтовниците в Близкия изток.

На 16 януари в Белгия петима души са обвинени за "участие в дейността на терористична група" след антитерористична операция от 15 януари вечерта, при която бяха убити двама предполагаеми джихадисти.

Оръжия, муниции и експлозиви, както и полицейски униформи и голяма сума пари бяха конфискувани от полицията през спецакцията.

"Разследването показва, че тези хора са имали намерението да убият няколко полицая на улицата и в полицейски участъци." -  коментира пред AFP, Ерик Ван Дер Сипт, служител на прокуратурата.

Тринайсет души са арестувани общо, но на само пет ще им бъде повдигнато обвинение, каза той. Белгия ще се опита да екстрадира двама от заподозрените във Франция.

На 16 януари, белгийското правителство обяви нови мерки за справяне със заподозрените в тероризъм. Не е установена връзка между терористичен заговор в Белгия и нападенията от миналата седмица в Париж. Въпреки това френският министър-председател Манюел Валс заяви на 16 януари, че двете страни са изправени пред едни и същи заплахи.

"Връзката, която съществува е волята на терористите да атакуват нашите ценности." - заяви Валс.

Дванадесет души са задържани от полицията в района на Париж, заподозрени за атаките от миналата седмица във френската столица, където бяха убити 17 души.

Франция е обявила сигнала за най-високото си ниво за тероризъм и заявява, че в страната са мобилизирани около 120 000 полицаи и войници.

Инцидентите във Франция и Белгия са въздействали върху европейските им съседи. Испания е започнала разследване на  Амеди Кулибали, един от стрелците в Париж, само дни преди атентатите в Париж.

Полицията в Германия също е арестувала двама мъже след нападения на 11 имота. Единият от мъжете е заподозрян, че води екстремистка група от турски и руски граждани.

Полицията съобщи, че групата се е готвила за сериозна атака в Сирия, но това, че "няма индикации", че е планирала нападения във вътрешността на Германия.

Полицията във Великобритания също е била предупредена за евентуална терористична атака срещу тях.

Шефът на Европол Роб Уейнрайт, заяви пред BBC, че е  необходимо да се затегне сигурността в Европа и подчерта сложността на терористичната заплаха в региона.

"Имаме си работа с няколко хиляди потенциални терористи." - коментира Уейнрайт за BBC.

Уейнрайт допълни, че на полицията й е трудно да идентифицира плановете на терористите, защото много от тях "често работят самостоятелно по радикализирани начин, не под силата на някаква командване или контролирана структура".