Ал Каида в Йемен официално пое отговорност за атентата в Париж

Това е заявил един от лидерите на Арабския полуостров Насер Бен Али ал-Анаси

14.01.2015 | 12:26 Редактор: Мариета Иванова
Ал Каида в Йемен официално пое отговорност за атентата в Париж

Ал Каида в Йемен официално пое отговорност за атентата срещу френското сатирично издание Charlie Hebdo, съобщи AFP.
От разпространено седмица по-късно на ислямски сайт видео обръщение един от лидерите на Ал Каида на Арабския полуостров Насер Бен Али ал-Анаси посочва: "Героите получиха задача и я изпълниха".

Той посочва още, че атаката срещу Charlie Hebdo е извършена за отмъщение за обида  срещу пророка Мохамед.

В седмицата след атентата представители, както на Ал Каида, така и на Ислямска държава, приветстваха терористичните атентати в Париж в дните между 7 и 9 януари. Единият от стрелците в редакцията на  Charlie Hebdo Шериф Куаши в интервю за френска медия посочва, че е бил обучен от Ал Каида в Йемен преди 2011. След това е трябвало да остане "потаен", за да може да свърши добре задачата си.

Другият участник в атаките в Париж-  Амеди Кулибали, който беше заподозрян за убийството на полицайка ден след стрелбата в Charlie Hebdo, а впоследствие уби четирима заложници в магазин в източната част на Париж, заяви  принадлежност към Ислямска държава.

Според редица експерти, ако бъде доказана принадлежността към двете различни терористични групировки, това би бил първият случай, в който те извършват атаки заедно.

Според други- братя  Куаши и  Амеди Кулибали, само са били обучени в редиците на групировките, и на един по-късен етап сами са установили връзка помежду си.