Сред близките на Шериф Куаши има джихадисти в Сирия и Йемен

Хаят Бумедиен заминала за Сирия през Турция

11.01.2015 | 11:40 Редактор: Мариета Иванова
Сред близките на Шериф Куаши има джихадисти в Сирия и Йемен

Сред близките на  Шериф Куаши, извършил терористичният акт срещу редакцията на сатиричното издание Charlie Hebdo, имало джихадисти в Сирия и Йемен. Това е съобщил на специална пресконференция  прокурорът на Франция Франсоа Молен, предава AFP. Преди да бъде убит Шериф Куаши в телефонно интервю за телевизия BFM отбелязва, че е бил в Йемен преди 2011 година и че нападението срещу Charlie Hebdo е в защита на пророка Мохамед и от името на Ал Каида в Йемен.

В същото време издирваната от полицията 26-годишна приятелка на другия съучастник на братя Куаши-Амеди Кулибали, била заминала за Турция в началото на януари.  

Източник на AP от турското разузнаване е заявил, че вероятно жената, описана от френската полиция като „въоръжена и опасна”, е пребивавала в Турция дни преди атентатите в Париж и се е прехвърлила в Сирия, където следите й се губят.

Хаят Бумедиен е съжителствала с Амеди Кулибали. Френската полиция я заподозря за съучастие в убийството на полицайка на 8 януари в парижкото предградие Монруж.

Преди дни френското списание Le monde публикува снимки на Бумедиен и Кулибали от 2010, като на една от тях 26-годишната жена насочва арбалет към обектива.

По информация на AFP тя е напуснала работата си на касиер в магазин поради силната си религиозност.