Над 3,5 млн. французи участваха в Републиканския марш

11.01.2015 | 20:09
Над 3,5 млн. французи участваха в Републиканския марш

Над 1,5 млн. души излязоха по улиците на Париж и още 2 млн. в провинцията, по данни на журналистите, цитирани от Фигаро.

Французите се отзоваха масово на призива на правителството да покажат солидарност и единство след атентата на 7 януари 2015 в Париж срещу редакцията на Charlie Hebdo, при който бяха убити 12 души.

Световните лидери подкрепиха Франция.

 

В Лондон Националната галерия бе осветена в цветовете на френското знаме в неделя следобед и няколко хиляди души пяха Марсилезата на площад Трафалгар.

Събиране на хиляди на площад Репюблик в Париж предизвика няколко малки инцидента: на припаднали хора бе оказана бърза помощ.

 

/Снимки: Борис Джонсън, Национална полиция на Франция, Елисейски дворец/

Демонстрацията бе планирана от площад Насион до Репюблик. Вечерта хората се отправиха към Порт дьо Венсан.

Републикански маршове в неделя се проведоха и в Берлин и Андора.


Повече от три милиона души взеха участие в шествията на единство в цяла Франция, след като 17 души бяха убити по време на тридневните смъртоносни атаки в Париж.

Повече от 1,6 милиона души излязоха на улиците на френската столица, съобщи BBC. Повече от 40 световни лидери се присъединиха към началото на марша в Париж и се хванаха за ръце в знак на солидарност. Сред тях бяха британският премиер Дейвид Камерън, германският канцлер Ангела Меркел, израелският премиер Бенямин Нетаняху, палестинския президент Махмуд Абас, малийски президент Ибрахим Boubacar Кейта, президент на ЕС Доналд Туск, кралят на Йордания Абдула II и българският министър-председател Бойко Борисов.

"Париж е столицата на днешния свят." - заяви френският лидер Франсоа Оланд.

Шестващите искаха да покажат единство след атаките над сатиричното списание Charlie Hebdo, загиналите полицаи и нападението на магазина за хранителни стоки Кашер.

От френското правителство съобщиха, че митингът е сред най-големите в историята на Франция.

Митингът в Париж, воден от роднини на жертвите от нападенията от миналата седмица, започна от Place de la Republique и приключи на Place de la Nation.

В няколко други френски града също се проведоха митинги. От френското вътрешно министерство заявиха, че на шествията са присъствали най-малко 3,7 милиона души, от които 1,6 милиона са тези от Париж.

И на други места извън Франция бяха почетени жертвите - хиляди хора се събраха в Лондон, Вашингтон, Монреал, Берлин, Кайро, Сидни и Токио.

В Мадрид, няколкостотин мюсюлмани, държаха надписи "Не е в нашето име", в непосредствена близост до жп гарата, където през 2004г. ислямистки атентатор уби близо 200 души.

Охраната по време на митинга беше засилена - около 2000 полицаи и 1350 войници, включително и елитни стрелци, които бяха разположени по покривите.

Маршът в Париж е бил разделен на две трасета, с цел сигурност. 

Шестващите скандираха "Liberte" ("Свобода") и Charlie. Някои носеха френски знамена, аплодираха и пееха френския химн. Самия Гали, кмет на Марсилия, заяви пред BBC, че хората там са марширували за толерантност и обединение. Марсилия е градът с най-голямото мюсюлманско население във Франция.