Френски гражданин, задържан в България за връзки с атентаторите в Париж

България вероятно ще го екстрадира във Франция

13.01.2015 | 21:00
Френски гражданин, задържан в България за връзки с атентаторите в Париж

Френски гражданин бе задържан в България за предполагаеми неколкократни контакти с един от двамата джихадисти, които застреляха 12 души в Париж при нападението над редакцията на Charlie Hebdo във вторник.

Фриц-Жоли Жоашен бе арестуван от българската полиция на граничен пункт при опит да влезе в Турция в ранните часове на 1 януари, съгласно европейската заповед за арест, издадена заради съмнения, че се опитвал да отвлече 3-годишния си син, съобщава Ройтерс.

Втора европейска заповед за арест срещу 29-годишния Шоажен бе издадена за предполагаемото му участие в престъпна група, подготвяла терористични актове, съобщи Дарина Славова, прокурор от Хасково.

„Втората заповед за арест срещу Жоашен, който е от хаитянски произход е заради предполагеми контакти с Шариф Куаши, един от братята, извършили нападението в Париж“, добави Славова.

Не е ясно къде е бил проведен контактът.

Българският адмокат на Жоашен, Рани Радев каза пред РОйтерс, че втората заповед за арест срещу клиента му е за участие в ислямистка група, базирана в 19 район в Париж и че е обвинен за контакти с Куаши няколко пъти през 2014.

Радев каза, че Жоашен, който може да бъде екстрадиран във Франция, е отрекъл на има връзки с терористи. Пред съдията той заявил:

„Имам приятели, но дали са извършили престъпление, не мога да нося отговорност за това“.

Френската полиция съобщи, че братята Шариф и Саид Куаши, които нападнаха редакцията на вестник Charlie Hebdo миналата седмица са били част от ислямистката мрежа Бют-Шомон от 19 район в Париж, пише Ройтерс.

Жоашен е пътувал с автобус от Франция за Турция със сина си. Българската полиция го арестува, след като жена му казала на френските власти, че той смята да отведе детето в Сирия, за да бъде възпитавано в радикален ислям.

През съдията в Хасково в понеделник Жоашен се съгласи да бъде върнат във Франция и съдът ще вземе решение за това в петък.

Жоашен каза, че отивал на почивка със сина си и приятелката си в Турция и отрече да е отвличал детето.

„Няма такова нещо. Не съм ислямист“, цитира го Стандарт.

„С приятелката ми планирахме 10-дневна почивка в Турция, докато жена ми и по-малкото дете останаха вкъщи /Тунис/“.

Според първата европейска заповед за арест жената на Жоашен казала на властите на 30 декември, че той е приел исляма преди 15г. и в последните години се радикализирал.

17 души бяха убити в Париж три дни след началото на насилието, което започна с нападението над редакцията на Charlie Hebdo на 7 януари и завърши със заложническа криза в еврейски супермаркет два дни по-късно, при която четирима заложници бяха убити.

В понеделник турските власти съобщиха, че заподозряна жена-съучастник на атентатите е влязла в Турция от Сирия преди нападението, пише Ройтерс.